nakon silnih kritika kojima ju je zasula javnost

Novinarka koja je objavila lažnu vijest o Oliverovoj smrti: Nadam se da će mi oprostiti, da mogu vratiti vrijeme...

Hronika18.12.17, 10:01h

Novinarka koja je objavila lažnu vijest o Oliverovoj smrti: Nadam se da će mi oprostiti, da mogu vratiti vrijeme...
Za bešćutnost i gaženje svih etičnih te moralnih načela, društvene mreže su prozvale Jelenu Šarić, tadašnju glavnu urednicu Splitskog dnevnika koji je "neslužbenu" informaciju objavio

 

Koliko štete mogu izazvati objave neprovjerenih i neistinitih informacija u medijima vjerno je dočarala vijest o navodnoj smrti Olivera Dragojevića, koja je prošle subote šokirala njegovu obitelj i obožavatelje- piše Slobodna Dalmacija.

 

U trenucima kada se na odjelu Onkologije u splitskom KBC-u borio s teškom bolešću, posljednje što je trebalo legendarnom pjevaču i njegovim najmilijima takvo je uzrujavanje i stres, te uopće ulaganje prijeko potrebne energije za izlječenje, u demantiranje takvih navoda među zabrinutom rodbinom, prijateljima, na koncu i ljubiteljima pjevačeva lika i djela u cijeloj zemlji, ali i šire.


Za bešćutnost i gaženje svih etičnih te moralnih načela, društvene mreže su prozvale Jelenu Šarić, tadašnju glavnu urednicu Splitskog dnevnika koji je "neslužbenu" informaciju objavio, a neko je vrijeme bila i greškom potpisana kao autorica teksta zbog poteškoća tehničke naravi.

 

jelena-saric

Jelena Šarić (snimljena s leđa) u razgovoru  s novinarkom 'Slobodne'


- Oslanjajući se na izvore i njihove izjave koje su se pokazale neistinitima, napravljena je ogromna i nepopravljiva pogreška koja je cijeloj obitelji nanijela neizrecivu bol. Stvarno bih voljela da mogu vratiti vrijeme i spriječiti nesmotrenu pogrešku, no, kao što svi znamo, to ne mogu.


Ne znam kojim se riječima uopće ispričati za bol nanesenu Oliveru, njegovoj obitelji i prijateljima. Iako osobno nisam napisala i objavila vijest jer sam u to vrijeme bila na putu, kao glavni urednik apsolutno preuzimam svu odgovornost i posljedice, te vas uvjeravam kako moj tim nije imao zle namjere i da duboko žalimo što se to dogodilo – kazala nam je ta 27-godišnjakinja, koja se poslije incidenta povukla s mjesta glavne urednice.

 

Bez službene potvrde

 

Do sada nije davala izjave jer joj je, kako nam kaže, prioritet bio ispričati se obitelji, što nije bilo moguće prije povratka u Split sredinom ovoga tjedna. Upravo je iz našeg glavnog grada koordinirala svojim novinarima koji su prošle subote bili zaduženi za praćenje Oliverova zdravstvenog stanja, budući da su se dan ranije, opet "neslužbeno i neprovjereno", pojavile vijesti da se pjevač nalazi u kritičnom stanju.


- Rak je opaka i teška bolest, što osobno jako dobro znam jer sam to proživjela uz svoju mamu koju je bolest uzela prije godinu dana, nakon gotovo desetljeća borbe za ozdravljenjem. Moja obitelj i ja od toga se iskreno još nismo oporavili i ne znam hoćemo li ikada.

 

oliver-dragojevic


Upravo zato ne bih nikada zlonamjerno koristila bilo čiju tešku životnu situaciju, a pogotovo ne osobe koju iznimno poštujem i čiju glazbu slušam cijeli život. Jedino čemu se mogu nadati je da će mi Oliver i njegova obitelj oprostiti. Naravno da mu želim svu sreću ovog svijeta u daljnjem liječenju, i da uz podršku obitelji, prijatelja i publike koja ga toliko voli pobijedi bolest i iziđe iz svega puno jači – poručila je vidno uznemirena bivša glavna urednica, naglašavajući da su trebali čekati službenu potvrdu takvih tvrdnji te ne vjerovati, kako nam je opisala, dvama snažnim izvorima iz same bolnice.


Ubrzo nakon saznanja da je riječ o lažnoj vijesti, njezinu fotografiju s privatnog Facebook profila dijelili su gnjevni obožavatelji, nezadovoljni načinom obrade tako osjetljivih tema kao što je bolest, gdje je tim osobama i njihovim bližnjima mir prijeko potreban.


Nisu izostale ni brojne prijetnje i napadi, a mnogi kolege novinari su također kritizirali ovaj propust i tražili sankcije.

 

Lekcija za sve novinare

 

- U današnjem novinarstvu, pogotovo u online medijima, vladaju golemi pritisci. Brzina i točnost informacija je krucijalna, a u takvim stresnim okolnostima pogreške se nerijetko događaju. Lekcije iz ovog primjera možemo izvući svi u tom poslu i zajedno raditi na tome da ne gledamo toliko na konkurentnost i natjecanje u objavama, već prednosti dati dostojanstvenijem i ispravnijem načinu rada.


Ne znam što će biti sa mnom i novinarstvom, o tome uopće ne mogu razmišljati u ovakvim trenucima – ispričala nam je Jelena, inače sociologinja po struci, koja je svoje prve novinarske i uredničke korake ostvarila na portalu Dalmacijanews.


I da, nažalost, takvih pogreška u medijima je previše, iako ih uopće ne bi smjelo biti. Mrtvima su proglašavane mnoge javne ličnosti, nedavno je na meti bio pjevač Željko Bebek, gnjev je izazvala i takva neistinita objava o smrti kvizomana Mirka Miočića, a Žilu, lokalnu splitsku legendu, također se više puta proglašavalo preminulim.


U medijskom prostoru ponekad se znaju pojaviti i lažni intervjui, izvještavanja s događaja koji se nisu odvili, dok je prividno benigniji lov na "klikove" najnovija pošast za kojim samo rijetki ne posežu. U ovom konkretnom slučaju, ali i drugima koji se tiču istaknutih i omiljenih javnih osoba, lešinarski pristup uz načelo "moramo biti prvi", češće je pravilo, a ne iznimka, što je poražavajuće za cijelu struku.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook