VIDEO/ Ugledni list o vanzemaljcima

New York Times tvrdi: Pentagon godinama istražuje NLO-e, pogledajte snimke navodnog bliskog susreta...

Hronika17.12.17, 10:21h

New York Times tvrdi: Pentagon godinama istražuje NLO-e, pogledajte snimke navodnog bliskog susreta...
Dijelovi programa i dalje su tajni, ali New York Times piše kako je pokrenut 2007. godine i kako je na njegovom finansiranju najviše insistirao demokrat Harry Reid

 

Kako piše New York Times, u budžetu za odbranu SAD-a, koji iznosi 600 milijardi dolara, nalaze se i 22 miliona koja su namijenjena za Program za naprednu identifikaciju zračnih prijetnji.

 

Javljaju i kako je taj podatak bilo jako teško pronaći te da je Pentagon htio da bude upravo tako. Naime, taj program postoji godinama i istraživao je izvještaje o NLO-ima, tvrdi New York Times, prema podacima koje je dobio od strane službenika Ministarstva odbrane SAD-a, razgovorima s osobama koje su sudjelovale u programu i zapisima do kojih su došli.

 

Program pokrenut 2007. godine

 

Program je vodio vojni obavještajac Luis Elizondo, a Ministarstvo nikad ranije nije priznalo da program postoji. Ipak, postoje tvrdnje kako je program u posljednjih pet godina nastavio istraživati slučajeve koje su im prijavljivali službenici, a koji su obavljali i druge poslove u Ministarstvu odbrane.

 

Dijelovi programa i dalje su tajni, ali New York Times piše kako je pokrenut 2007. godine i kako je na njegovom finansiranju najviše insistirao demokrat Harry Reid. Najveći dio novca otišao je firmi za istraživanje koju je vodio njegov prijatelj, a koji trenutno s NASA-om radi na proizvodnji nove svemirske letjelice.

 

Radi se o Robertu Bigalowu, koji je na CBS-u jednom prilikom izjavio kako je apsolutno uvjeren da vanzemaljci postoje i da su NLO-i posjetili Zemlju.

 

Spomenuti program je upravo s njegovom kompanijom stvorio dokumente koji opisuju različita "viđenja" letjelica koje su se kretale jako brzo bez vidljivih znakova pogona ili koje su lebdjele.

 

Snimka susreta s američkim lovcima

 

U sklopu programa istraživane su i različite snimke nepoznatih objekata koji su se susretali s američkim vojnim letjelicama, uključujući jednu snimku koja je objavljena u augustu.

 

Radi se o snimci ovalnog objekta veličine komercijalnog aviona, koji su lovila dva američka lovca Navy F/A-18F, koji su poletjeli s nosača Nimitz pokraj obale San Diega 2004. godine.


Reid je izjavio kako se ponosi programom te kako mu nije žao što je program pokrenut.

 

Za New York Times je govorila i astrofizičarka s MIT-ja, Sara Seager, koja je rekla kako činjenica da je porijeklo objekta nepoznato ne znači da je objekt s drugog planeta ili iz druge galaksije.

 

Sumnjičav je bio i James E. Oberg, bivši NASA-in inženjer za svemirske letjelice i autor 10 knjiga o letu u svemir koje su raskrinkale nekoliko takozvanih "viđenja" NLO-a.

 

 

Rekao je kako je percepcija varljiva i kako su brojni ljudi aktivni u leti, ali ne žele da to drugi znaju. Ipak, rekao je kako podupire program. "Možda otkriju biser", rekao je.

 

Pentagon tvrdi da je program ugašen 2012. godine

 

New York Times je poslao upit i Pentagonu vezano za postojanje ovog programa, a oni su priznali njegovo postojanje, ali su dodali kako je ugašen 2012. godine.

 

"Odlučeno je kako postoje drugi, veći prioriteti, kojima je potrebno finansiranje", poručili su.

 

Ipak, Elizondo koji je vodio program rekao je i kako je program bio aktivan nakon 2012. godine te kako se tada samo ugasilo finansiranje od strane vlade. Dodao je i da je radio s mornaricom i CIA-om.

 

On je prošlog oktobra podnio otkaz i upitao trenutnog ministra odbrane Jamesa Mattisa zašto se u to pitanje ne ulaže više truda i vremena. Dodao je i kako je imenovan njegov nasljednik, ali nije htio otkriti njegov identitet.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook