Zaštita bh. firmi

Vlada FBiH zabranila promet trupaca, jer su ih domaći proizvođači namještaja morali uvoziti

Front15.12.17, 17:15h

Vlada FBiH zabranila promet trupaca, jer su ih domaći proizvođači namještaja morali uvoziti
Pravnim i fizičkim osobama je zabranjeno da prometuju trupcima (osim trupaca crnog bora) izvan područja FBiH

 

Vlada FBiH donijela je jučer Odluku o privremenoj mjeri zabrane prometa trupaca radi zaštite potreba privrede u Federaciji BiH do 4. aprila 2018. godine.

 

Podsjetimo da su ovu mjeru, između ostalih, tražili proizvođači namještaja, privredne grane koja je sve razvijenija. Oni su se žalili da BiH izvozi trupce, odnosno neobrađeno drvo, a da oni nemaju dovoljno sirovina pa su ih prinuđeni uvoziti.

 

Pravnim i fizičkim osobama je zabranjeno da prometuju trupcima (osim trupaca crnog bora) izvan područja FBiH.

 

Izuzetno, pravne i fizičke osobe koje, na dan stupanja na snagu ove odluke, imaju zaključene ugovore o prodaji trupaca izvan područja FBiH, mogu vršiti promet do ispunjenja ugovornih obaveza.

 

U obrazloženju je navedeno da je Odluka u skladu sa zaključkom Federalne vlade od 24. oktobra 2017. godine. Tada su federalna ministarstva trgovine i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zadužena da pripreme Prijedlog odluke o privremenoj mjeri za promet trupaca.

 

Zbog nestašice dobara neophodnih za potrebe privrede u Federaciji BiH i stalne potražnje za kvalitetnom sirovinom u dovoljnim količinama za privredne subjekte u drvnoj industriji Federacije BiH, nametnula se potreba da Vlada Federacije BiH uredi ovo tržište i u okviru zakonskih ovlaštenja donese privremene mjere kako bi bili obezbijeđeni šumski drvni sortimenti u potrebnim količinama za domaća poduzeća s visokim stepenom finalizacije gotovih proizvoda.

 

Analiza načina uređenja prometa trupaca u Republici Srpskoj i susjednim državama iziskuje donošenje mjera u Federaciji BiH koje bi pratile stanje u regiji, s ciljem dugoročnog obezbjeđenja veće količine kvalitetnih sirovina drveta za potrebe domaćih drvopreradivača, što bi za rezultat trebalo imati nova radna mjesta, veći prihod i značajno veću količinu i vrijednost izvezenih proizvoda drvopreradivačke industrije, rečeno je iz Vlade.

 

Kako je Vlada RS već donijela odluku o privremenoj mjeri za promet trupaca 14.9.2017. godine i propisala privremenu mjeru zabrane prometa za period od šest mjeseci izvan teritorije Republike Srpske radi zaštite potreba privrede, Vlada FBiH je donijela odluku čiji je rok primjene usklađen s rokom važenja odluke u RS-u.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook