VIDEO/ Vježba GSS - stanica Sarajevo

Pogledajte akciju spašavanja povrijeđene alpinistice iz jame duboke 150 metara

Hronika10.12.17, 19:26h

Pogledajte akciju spašavanja povrijeđene alpinistice iz jame duboke 150 metara
Po izlasku ekipe na teren prvi tim se spušta u jamu sa opremom da se tačno procijeni stepen povreda i tačna lokacija povrijeđene

 

Gorska Služba Spašavanja - stanica Sarajevo je za vikenda (subota, 09.12.2017 godine) održala vježbu spašavanje iz jame nazvanu: "Speleo vježba Čavljak".

 

Kako su speleološki objekti samo po sebi zahtjevni tako i ovakva vježba predstavlja izazov svakom spasiocu, a i stanici koja je organizuje, naveli su iz GSS-a.

 

Scenario vježbe je sljedeći: Gorska Služba Spašavanja - stanica Sarajevo dobija poziv da je u jami na Čavljaku došlo do pada speleologa / alpinistice sa povredom jedne ruke.

 

Po izlasku ekipe na teren prvi tim se spušta u jamu sa opremom da se tačno procijeni stepen povreda i tačna lokacija povrijeđene.

 

Ekipa za podršku postavlja logor i priprema svu potrebnu opremu za spašavanje iz jame. Radilo se o dubini od 150 metara te je bilo potrebno izraditi sedam štandova sa svom pratećom opremom. U jami je u toku vježbe bilo 18 spasioca koji su bili raspoređeni u ekipe i po štandovima, a medicinska ekipa spasioca je nakon pronalaska unesrećene i po pružanju prve medicinske pomoći i saniranju povreda te adekvatnog obezbjeđenja povrijeđene, krenula sa transportom.

 

Sam transport do izlaza iz jame, 150 metara visinske razlike, je trajao tri sata, a sama vježba je završena za osam sati.

 

Jako zahtjevnoj vježbi su se pridružile i kolege iz GSS - stanica Hadžići i GSS - stanica Visoko.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook