prvi hrvatski predsjednik

Prošlo je 18 godina od smrti Franje Tuđmana, čovjeka koji je dijelio Bosnu, a podijelio Hrvatsku

Front10.12.17, 18:08h

Prošlo je 18 godina od smrti Franje Tuđmana, čovjeka koji je dijelio Bosnu, a podijelio Hrvatsku
Na Mirogoju su se okupili gotovo svi ministri aktualne vlade, bivši saradnici prvog hrvatskog predsjednika, mnogi generali, alkari, članovi HDZ-a, izaslanstvo Grada Zagreba s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojni građani

 

Prije 18 godina, 10. decembra 1999. godine, umro je prvi hrvatski predsjednik, doktor Franjo Tuđman

 

Cijela jedna generacija je stasala i postala punoljetna, Hrvatska je ušla u 21. stoljeće, NATO i EU, ali oko Tuđmanove politike još se lome koplja, prenosi Index.

 

HDZ-ovci, nakon faze u kojoj su Tuđmanovo ime u Sanaderovoj eri prebrisali kao mrlju, sad se opet kunu u tuđmanizam, ideju ili ideologiju koja sama po sebi ne znači ništa pa je stoga svatko može koristiti kako i kad poželi. 

 

I jutros su tako, jer to ne propuštaju, članovi HDZ-ove vlade položili cvijeće na njegov grob i zapalili svijeće. 

 

Na Mirogoju su se okupili gotovo svi ministri aktualne vlade, bivši saradnici prvog hrvatskog predsjednika, mnogi generali, alkari, članovi HDZ-a, izaslanstvo Grada Zagreba s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojni građani koji i nakon 18 godina 10. decembra dolaze iz svih dijelova Hrvatske odati počast prvom hrvatskom predsjedniku pod kojim je nastala moderna i neovisna hrvatska država. 

 

Izaslanstvo HDZ-a predvodio je predsjednik stranke Andrej Plenković koji je nakon polaganja vijenaca istaknuo Tuđmanovu vizionarsku, okupljajuću, državničku politiku koja je u nezahvalnim međunarodnim okolnostima vodila Hrvatsku prema oslobođenju u Domovinskom ratu.

 

"Na Mirogoju se danas okupilo mnoštvo ljudi izraziti poštovanje prema državniku i čovjeku koji je bio lider Hrvatske u prekretničkim trenucima i za Hrvatsku i za Europu", rekao je Plenković novinarima.

 

U prisjećanju na 90-e godine istaknuo je da je Tuđmanova državnička politika, uz žrtvu hrvatskih branitelja, i u dijalogu s međunarodnom zajednicom, omogućila mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja, a vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja oslobođeni su veliki dijelovi Hrvatske i pritom promijenjena ravnotežu snaga u BiH.

 

"90-e godine bile su za Hrvatsku izazovne, on nas je u tom trenutku vodio s iskrenom namjerom da izgradi demokraciju u Hrvatskoj, snažne institucije i da otvori put prema Europi, EU-u i Sjevernoatlantskom savezu", rekao je Plenković te istaknuo kako su te nacionalne zadaće ostvarene desetak godina nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika .

 

Samu hvalu za Tuđmana imala je i Kolinda. 

 

"Duboko vjerujući u svoj narod, ujedinio je domovinsku i iseljenu Hrvatsku na programu ostvarenja povijesnog cilja - stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države. Bio je čovjek jasne političke vizije, strateg i državnik", stoji u priopćenju poslanom iz Kolindina ureda.

 

No, na stranu jeftino svakodnevno politikantstvo HDZ-ovaca koji Tuđmanovo ime koriste u dnevnopolitičke svrhe kad im to odgovara, povjesničari tek imaju pred sobom zadatak odgonetnuti tko je zaista bio Franjo Tuđman.

 

Je li on bio jedan od mlađih majora JNA, partizan i antifašist koji je do kraja života branio ime Josipa Broza Tita?

 

Je li bio miljenik pa otpadnik od komunističkog režima?

 

Je li bio prvi predsjednik samostalne i neovisne Hrvatske, čovjek koji je u iznimno teškim uvjetima najzaslužniji da danas imamo samostalnu Hrvatsku?

 

Je li on bio prvi predsjednik FK Partizana i čovjek koji će odgoj u komunističkoj diktaturi devedesetih pokazati kroz NK Croatiju, klub koji je bio i ostao simbol svega što ne valja u hrvatskom nogometu, ali i društvu općenito?

 

Ili je bio krivac za privatizacijsku pljačku koja mu se, dok se narod branio od srbočetničkog agresora, odvijala tik pred očima.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook