Mikrokreditiranje usmjereno na poljoprivredu i stambene potrebe

Mikrokreditna fondacija Jakoba Fincija rekorder po kamatama: Na kratkoročne kredite kamatna stopa je čak...

Biznis Klub10.12.17, 11:40h

Mikrokreditna fondacija Jakoba Fincija rekorder po kamatama: Na kratkoročne kredite kamatna stopa je čak...
U Federaciji BiH ima 12 mikrokreditnih organizacija u kojima radi oko 1.400 ljudi. Ove organizacije su za devet mjeseci ove godine ostvarile čistu zaradu od 14,9 miliona KM

 

Prosječna efektivna kamatna stopa (EKS) u mikrokreditnom sektoru u Federaciji BiH iznosi 24 posto, ali se kamate od jedne do druge organizacije drastično razlikuju, piše BiznisInfo.

 

Najveće kamatne stope u prosjeku ima mikrokreditna fondacija Melaha, čiji je direktor Jakob Finci, u iznosu od čak 40,84 posto. Prosječna EKS u Melahi na dugoročne kredite je 37,05 posto, a na kratkoročne čak 47,86 posto.  

 

Najniže kamatne stope ima Prva islamska MKF, koje u prosjeku na sve kredite iznose 13,34 posto.

 

Zanimljivo je da kreditni službenici u Melahi imaju najveća prosječna primanja koja iznose 1.825 KM mjesečno. S druge strane, najveća primanja, kada je riječ o višem menadžmentu, su u mikrokreditnoj fondaciji EKI i iznose 9.314 maraka mjesečno.  

 

U Federaciji BiH ima 12 mikrokreditnih organizacija u kojima radi oko 1.400 ljudi. Ove organizacije su za devet mjeseci ove godine ostvarile čistu zaradu od 14,9 miliona KM.

 

Mikrokreditiranje je najvećim dijelom usmjereno na poljoprivredu i stambene potrebe, a ukupni bruto krediti iznose oko 405 miliona KM. MKO Partner je lider sektora po zaradi, kapitalu i iznosu bruto portfolija.

 

Svi podaci se odnose na kraj trećeg kvartala 2017.

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook