Jednostavni trikovi

Savjeti za vozače: Očistite automobil od leda i snijega

Auto & Dom09.12.17, 20:35h

Savjeti za vozače: Očistite automobil od leda i snijega
Ukoliko se led uhvati na brisače možete se poslužiti alkoholom koji će brže sa njih otopiti led

 

Onima koji nemaju garažu ovo je vjerovatno tokom zime uobičajno pitanje – kako najjednostavnije očistiti automobil?

 

Iako postoje mnoge hemikalije koje bi vam olakšale skidanje leda mnoge od njih nisu dobre ni za vas ni za vaš automobil. Ako je led na automobilu deblji, trebaće vam više vremena da se automobil očisti. Ključ se krije u prevenciji, ali morate posezati za nekim skupim rješenjima, i neka jeftinija i pristupačnija mogu vam itekako olakšati čišćenje.

 

Jedan od najjednostavnijih načina je da kartonom prekrijete svoje vjetrobransko staklo. Nabavite kartonsku kutiju koja je dovoljno široka da prekrije cijelo vjetrobransko staklo. Naveče stavite karton preko istog i učvrstite brisačima. Ujutro bi posao trebao biti daleko jednostavniji nego u slučaju da niste stavili karton. Slično pomoć mogu pružiti i papirnate vrećice. Takođe, mogu se kupiti papirnate, odnosno kartonske, zaštite za stakla, navodi Menshealth.

 

Vjerovatno već imate neku zaštitu od sunca, reflektirajuću foliju ili nešto slično? Sada je stavite sa spoljne strane vjetrobranskog stakla i pričvrstite brisačima.

 

Slično može poslužiti i neka tkanina, bitno je da je dovoljno velika da njom možete prekriti prednje staklo na automobilu. Uz to, možete pripremiti mješavinu od ¾ bjelog sirćeta i ¼ vode i time naveče poprskati vjetrobransko staklo.

 

Takođe, možete napraviti u nekoj boci s prskalicom mješavinu ½ vode i ½ etilen alkohola. Poprskajte mješavinom, ostavite tridesetak sekundi da počne djelovati, a zatim počnite sa struganjem leda.

 

Ukoliko se led uhvati na brisače možete se poslužiti alkoholom koji će brže sa njih otopiti led. Nemojte da koristite toplu vodu kako biste brže očistili led jer kombinacija tople vode i leda može uticati i na vjetrobransko staklo koje može popucati.

 

Takođe, ako imate odmrzavanje stakla nemojte ga uključiti odmah na najjače jer isto tako može dovesti do pucanja stakla.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!