Haška samoubistva

Vojislav Šešelj: Milan Babić se objesio zbog mene, Biljani Plavšić sam govorio da se ubije, ali ona je toliko đubre...

Hronika09.12.17, 18:24h

Vojislav Šešelj: Milan Babić se objesio zbog mene, Biljani Plavšić sam govorio da se ubije, ali ona je toliko đubre...
On kaže i da su ga zbog maltretiranja Babića premjestili sa trećeg na prvi sprat Scheveningena, ali da on nije odustajao od misije da ga unizi što više

 

Ispijanje otrova Slobodana Praljka u sudnici samo je posljednje u nizu samoubistava koja se dovode u direktnu vezu sa haškim procesima.

 

Poslije najave da će taj niz nastaviti ako dobije osuđujuću presudu, lider radikala Vojislav Šešelj bez trunke kajanja priznaje da je u smrt gurnuo i bivšeg predsjednika Republike Srpske Krajine Milana Babića, koji se 5. marta 2006. objesio u haškoj ćeliji.

 

- Kinjio sam ga do iznemoglosti. Vređao sam ga i provocirao, psovao mu majku i nazivao ga izdajnikom i zlotvorom. Kad god sam imao priliku da ga sretnem u Hagu, zagorčavao sam mu život. Nema sumnje da sam doprineo da se taj izdajnik ubije - ispričao je Šešelj.

 

On kaže i da su ga zbog maltretiranja Babića premjestili sa trećeg na prvi sprat Scheveningena, ali da on nije odustajao od misije da ga unizi što više.

 

- Zbog Babića su me smestili na sprat kod Miloševića, protiv koga je ovaj svedočio. Babića sam ređe viđao, ali kad god sam ga sreo u hodniku, vređao sam ga i završavao svoj nacionalni zadatak. Tako sam postupao sa svim izdajnicima srpskog naroda. Kad su mi javili šta je uradio, nasmejao sam se i rekao: „Jedan izdajnik manje“.

 

I Biljani Plavšić sam rekao da je bolje da se ubije, ali je ona toliko đubre da joj nije palo na pamet da skrati sebi muke - izjavio je lider radikala.

 

Babić je svedočio protiv Miloševića kao pravi insajder koji je znao mnoge ratne tajne iz prve ruke. Dobio je osuđujuću presudu (13 godina zatvora) i pristao je na svjedočenje i protiv Krajišnika, započeo je svjedočenje protiv Milana Martića, a tužilaštvo ga je čekalo i za procese protiv Jovice Stanišića, Frenkija Simatovića i Šešelja, a vjerovatno i protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

 

Šešelj je ranije ispričao da je svoje sugestivne moći primjenio i na nekadašnjem ministru policije Vlajku Stojiljkoviću, čije samoubistvo u centru Beograda ima direktne veze s Hagom.

 

Kako kaže, i njega je 2002. posavjetovao da izvrši samoubistvo ispred parlamenta. On je ispričao da je Stojiljkoviću u šali sugerisao da treba da se ubije na nekom bombastičnom mjestu i da je Skupština odličan izbor, jer bi svi pisali o tome.

 

Mjesec dana nakon tog razgovora, Stojiljković je pucao sebi u glavu na glavnim stepenicama tadašnje Savezne skupštine, i to 11. aprila 2002, na dan kada je usvojen Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom.

 

(Kurir, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook