FOTO/ više od 40 izlagača iz Hrvatske, Srbije i BiH

Viljamovka, dunja, kajsija, šljiva, jabuka, travarica, loza...: Otvoren 1. Međunarodni festival rakija 'Tuzla 2017'

Biznis Klub08.12.17, 21:22h

Viljamovka, dunja, kajsija, šljiva, jabuka, travarica, loza...:  Otvoren 1. Međunarodni festival rakija 'Tuzla 2017'
Viljamovka, dunja, kajsija, šljiva, jabuka, travarica, loza... Sve na jednom mjestu:

 

Simboličnim paljenjem vatre ispod velikog rakijskog kazana, večeras je u hotelu „Tuzla“ otvoren Prvi međunarodni festival rakija „Tuzla 2017“, koji uz podršku Vlade TK i Grada Tuzla, zajednički organizuju Kantonalna privredna komora i Destilerija „Nadarević“ Tuzla.


Kako je izjavio inicijator festivala Šefik Nadarević, u Tuzli se okupilo više od 40 izlagača iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovina, te kao prateći sadržaj desetak proizvođača hrane, uglavnom suhomesnatih proizvoda, sireva, soli i slanih začina, te kruha i peciva.


 - Cilj ove dvodnevne manifestacije je povezivanje predstavnika destilerija i samostalnih proizvođača žestokih pića sa ugostiteljima i hotelijerima. Ovoga puta smo cijeli festival smjestili u jedan prostor, a zbog zanimanja drugih proizvođača sigurno je da ćemo iduće godine izlagačima ponuditi najmanje dvije velike dvorane – izjavio je Nadarević za Fenu koja je medijski pokrovitelj manifestacije.


Na otvaranju učesnike i goste pozdravili su Nedret Kikanović, direktor Kantonalne privredne komore Tuzla, Vedran Lakić, pomoćnik gradonačelnika Tuzle i Mirsad Gluhić, ministar trgovine, saobraćaja i turizma u Vladi TK.


 - Ovo je prilika da pokažemo i afirmiramo domaću proizvodnju. Ako se BiH odrekne i ne zaštiti svoje brendove kao što su burek ili sevdalinka, ne piše nam se dobro – kazao je Gluhić.


Svoja žestoka pića u Tuzli predstavlja 20 destilerija, a među njima je i leskovački "Trivulesk" koja slovi za najnagrađivaniju destileriju u Srbiji u posljednjih devet godina i koja godišnje proizvede oko 100.000 boca raznih vrsta rakija. U svojoj ponudi ima osam vrsta, od kojih je najdominantnija viljamovka, a potom žestica od dunje, kajsije, šljive, jabuke, te neizostavne travarica i loza.


Zanimljivu ponudu ima i firma „Monogram“ iz Modriče vlasnika Milana Mišića, zatim podrumi „Ostojić“ iz Čitluka, „Hadžikić“ iz Ratkovića, „Gopo“ Iz Gračanice, „Harmund“ iz Virovitice, ali i ostali izlagači impresionirali su brojnošću i asortimanom proizvoda.


-Cilj nam je napraviti što kvalitetniju ponudu na tržištu Tuzlanskog kantona, ali i šire. Također, želimo podići i nivo kvaliteta proizvodnje rakije na ovom području, kako bismo na tržištu imali što bolje izbrendirane rakije uz veću cijenu - kazao je Nedret Kikanović.


Međunarodni festival rakija je takmičarskog karaktera, a na festivalsku adresu je stiglo više od 100 uzoraka žestica, čiji kvalitet će ocjenjivati poseban stručni žiri nakon čega će proglasiti dobitnike priznanja.


Festival prati i niz stručnih predavanja vezanih za proizvodnju rakije, a večeras u 22 sata počet će humanitarna donatorska večera s koje će sam prihod biti uplaćen na račun organizacije „Korak po korak“, koja brine o osobama sa posebnim potrebama.


(FENA/ad)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook