GODIŠNJICA POPULARNOG ZABAVNIKA

Na današnji dan, prije 47 godina, pojavio se prvi strip časopis u BiH - Tobijeve novine

Kultura08.12.17, 15:23h

Na današnji dan, prije 47 godina, pojavio se prvi strip časopis u BiH - Tobijeve novine
Strip izdanje Tobijeve novine, kao prvo neovisno izdanje u bivšoj Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini, ima i povijesni značaj u domaćem izdavaštvu uopće

 

tobijeve-novine-1

Na današnji dan, 8. decembra 1970. godine, pojavio se prvi broj prvog strip časopisa u Bosni i Hercegovini - Tobijeve novine.


Časopis Tobijeve novine su ujedno i prvo neovisno izdanje u bivšoj Jugoslaviji, a pokrenuli su ga mladi entuzijasti: Ibrahim Uštović, Husno Hrelja, Jasenka Bukorević, Suad Kurbegović, Nadija Buturović, Husein Kurbegović i Ahmed Hrapović, koji je ujedno bio glavni i odgovorni urednik.

 

tobijeve-novine-2

 
Tobijeve novine su objavljivale domaće i strane autore devete umjetnosti, počele su sa tiražom od 12.000 primjeraka da bi nakon nekoliko brojeva tiraž porastao na 35.000.

tobijeve-novine-3


Časopis je doživio 10 brojeva, nakon čega je ugašen, budući je tretiran kao privatno izdanje, što se kosilo s ondašnjim društvenim uređenjem. Ustvari, časopis je smetao pojedincima a ne institucijama.

 
Strip izdanje Tobijeve novine, kao prvo neovisno izdanje u bivšoj Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini, ima i povijesni značaj u domaćem izdavaštvu uopće.

 

tobijeve-novine-4

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/S. Perić)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook