Šesnaest godina od smrti našeg najvećeg sportiste

Legendarni Kinđe je stavio Sarajevo na košarkašku mapu svijeta, a nas ispunio ponosom...

Sport08.12.17, 11:24h

Legendarni Kinđe je stavio Sarajevo na košarkašku mapu svijeta, a nas ispunio ponosom...
U jeku agresije na našu državu, Kinđe i njegovi košarkaši napravili su podvig već samim probojem iz opkoljenog Sarajeva. Skoro nestvarnu priču nastavili su plasmanom na završnicu Evropskog prvenstva u Njemačkoj

 

Bosna je 1979. godine postala prvak Evrope. Reprezentacija Bosne i Hercegovine bila je 1993. osma u Evropi.

 

Dva najveća uspjeha naših košarkaša, koji spadaju i među najveće rezultate bh. sporta svih vremena, spajaju se u jednoj osobi - Mirzi Delibašiću.

 

Legendarni Kinđe te, već historijske 1979. pokrenuo je magiju koja je "Studente" u francuskom Grenoblu (pobjeda u finalu Kupa šampiona nad italijanskim Varezeom) odvela na evropski tron, stavio je Sarajevo i BiH na košarkašku mapu svijeta, učinio nas i ponosnim i važnim...

 

Skoro deceniju i po kasnije, ovog puta ne kao igrač nego kao selektor, Delibašić je još jednom napravio nešto što nikome poslije njega nije uspjelo.

 

U jeku agresije na našu državu, Kinđe i njegovi košarkaši napravili su podvig već samim probojem iz opkoljenog Sarajeva. Skoro nestvarnu priču nastavili su plasmanom na završnicu Evropskog prvenstva u Njemačkoj, a potom i osvajanjem senzacionalnog osmog mjesta!

 

Nažalost, Kinđe već 16 godina nije s nama. Sportista stoljeća BiH umro je 8. decembra 2001., ostavivši iza sebe uspomene koje ne blijede.

 

Nisu to samo silni koševi, pobjede, trofeji (evropski, svjetski, olimpijski prvak)... već i priča o čovjeku koji je sve pobjeđivao, a nikoga ponižavao, o čovjeku koji je svom Sarajevu (mada je rođeni Tuzlak) ostao vjeran do posljednjeg dana, ne napuštajući ga ni u najtežim, ratnim danima.

 

Mirza Delibašić rođen je 9. januara 1954. godine u Tuzli. Umro je 8. decembra 2001. u Sarajevu.

 

Igrao je za tuzlansku Slobodu (1968-1972), sarajevsku Bosnu (1972-1981), španski Real Madrid (1981-1983) i reprezentaciju Jugoslavije (176 nastupa). Igrao je na poziciji beka i krila (197 centimetara).

 

U više navrata bio je šef stručnog štaba Bosne i bio je prvi selektor reprezentacije BiH nakon osamostaljenja naše države. Za sportistu stoljeća BiH izabran je 2000. godine.

 

Dobitnik je priznanja Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) iz 2001. godine, dok je 2007. izabran u Kuću slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook