VIDEO/ Nakon priznavanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela

Haos na Zapadnoj obali: Sukobi na sve strane, 43 osobe povrijeđene

Hronika07.12.17, 15:59h

Haos na Zapadnoj obali: Sukobi na sve strane, 43 osobe povrijeđene
Reporteri CNN izvještavaju da je Zapadna obala na nogama i da ima sukoba širom Ramale, Betlehema i Jerusalema, kao i drugih gradova

 

Širom Zapadne obale došlo je do sukoba Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti. U Ramali na protestante su ispaljeni gumeni meci, a napeto je i u Betlehemu i Jerusalemu.

 

Sukobi su izbili nakon jučerašnje odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da, uprkos upozorenjima arapskih lidera, ali i negodovanja mnogih svjetskih zvaničnika, Jerusalem proglasi za prijestolnicu Izraela i u taj grad premjesti ambasadu SAD, koja je do sada bila u Tel Avivu.

 

Još i prije nego što je i zvanično saopštio svoju odluku kojom je šokirao svijet, počelo je okupljanje Palestinaca u pojasu Gaze koji su palili njegove slike i američke zastave.

 

Protesti su nastavljeni i danas, a u međuvremenu zvanični Izrael poslao je "na problematična" područja dodatne trupe vojske. Naravno, odmah su izbili sukobi u tom dijelu svijeta u kojem se sve zatrese i pri najmanjoj izmjeni dosadašnjeg statusa kvo. 

 

 

Reporteri CNN izvještavaju da je Zapadna obala na nogama i da ima sukoba širom Ramale, Betlehema i Jerusalema, kao i drugih gradova.

 

U Ramali su izraelske snage sigurnosti koristile i gumene metke kao i suzavce u sukobu s Palestincima. Među protestantima su bile i žene i djeca. Svi su bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga bezbjednosti. Takođe, zapaljena je američka zastava. 

 

Gumeni meci su korišteni i u Betlehemu. Haos vlada i na ulicama Jerusalema, onog dijela u kojem žive Palestinci. 

 

Do sada je potvrđeno da su povrijeđene 43 osobe, a kako kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta, većina povreda potiče od gumenih metaka i suzavaca. 

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook