radna mjesta dovedena u pitanje

Zaposlenici i dobavljači sarajevske pekare 'Aspek' protestuju ispred sjedišta Addiko banke

Hronika07.12.17, 15:19h

Zaposlenici i dobavljači sarajevske pekare 'Aspek' protestuju ispred sjedišta Addiko banke
Bivši izvršni direktor Aspeka Meho Alić rekao je novinarima da Hypo Alpe Adria Bank nije isplatila Aspeku 1,4 milion KM odobrenog kredita

 

Zaposlenici i dobavljači sarajevske pekare „Aspek“ protestuju ispred sjedišta Addiko banke, nakon što, kako tvrde, prethodnica te banke Hypo Alpe Adria Bank u Sarajevu nije ispoštovala obaveze iz ugovora sa ovom firmom- piše Patria.

 

Bivši izvršni direktor Aspeka Meho Alić rekao je novinarima da Hypo Alpe Adria Bank nije isplatila Aspeku 1,4 milion KM odobrenog kredita, zbog čega su razvojni projekti jedne od najvećih pekara u Sarajevu zaustavljeni, a radna mjesta dovedena u pitanje.

 

„Banka je došla u poziciju da nam, zbog svojih problema, ne može isplatiti 1,4 miliona KM koje je ranije odobrila. To je rezultiralo dubokom krizom u našoj firmi. Nažalost, banka se za to vrijeme ponašala nekorektno“, rekao je Alić, dodajući da u evropskim zemljama postoje institucije koje nadziru rad banaka i sankcionišu slična ponašanja banaka, ali da je takav propust ipak napravljen u uslovima Bosne i Hercegovine.

 

Vlasnik pekara Aspek, doktor ekonomskih nauka i ekspert za bankarsko poslovanje Džemal Aslani novinarima je rekao da je njegov odštetni zahtjev prema nekadašnjoj Hypo, sada Addiko banci do danas narastao na više od 40 miliona KM. On ne traži kompletan taj iznos, već samo dio koji bi bio dovoljan da pokrije gubitke koje je firma Aspek pretrpjela u posljednjih nekoliko godina, a koji su nastali, kako kaže, isključivo lošom politikom banke.

 

„Aktualnu upravu banke ne smatram odgovornom za ono što je bilo. Od njih samo tražim da iznađu način kako da mi nadoknade štetu koju su napravili njihovi prethodnici. To ne mora biti 40 i više miliona KM, koliko je dug narastao do sada, ali zasigurno ne mogu pristati ni na 3,4 miliona KM koliko su mi ponudili“, rekao je Aslani novinarima.

 

(Foto: Patria/ DEPO PORTAL/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook