ljepotica koja je skončala u sibirskom gulagu

Znate li priču o Ruskinji Pelagiji koja se za Tita udala sa 14 godina? Preživjelo im samo jedno dijete, a razveli su se zbog...

Nedjeljni magazin06.12.17, 19:55h

Znate li priču o Ruskinji Pelagiji koja se za Tita udala sa 14 godina? Preživjelo im samo jedno dijete, a razveli su se zbog...
1919. postaje Brozova zakonita žena. Vjenčali su se u lokalnoj pravoslavnoj crkvi, a samo četiri godine kasnije preselili su se u Jugoslaviju

 

Prva supruga Josipa Broza bila je žena izvanredne ljepote, Ruskinja po imenu Pelagija Denisovna Belousova, sa kojom se vjenčao u Sibiru. Ono što bi u današnje vrijeme bilo u najmanju ruku čudno su godine u kojima je mlada nevjesta rekla sudbonosno "da". Imala je samo 14 godina- piše Blic.

 


Josip Broz Tito je bio u zarobljeništu carske ruske vojske u vrijeme Prvog svjetskog rata. Kao vojnik austrougarske vojske on je 1915. teško ranjen na istočnom frontu. Oporavak je trajao godinu dana, kada je u Omsku upoznao mladu Pelagiju.

 

pelagija-i-tito

 

Pelagija je rođena u seljačkoj porodici, 1904. godine, u selu Mihajlovka kod Omska. Kada se zaljubila imala je samo 13 godina, dok je Josip imao 24. Sklonost prema mlađim ženama on je kasnije zadržao tokom cijelog života. To je ujedno bila i najmanja razlika u godinama između Tita i njegovih žena.

 

1919. postaje Brozova zakonita žena. Vjenčali su se u lokalnoj pravoslavnoj crkvi, a samo četiri godine kasnije preselili su se u Jugoslaviju.

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!