FOTO/ Sastanak u Beogradu

Vučić svečano dočekao članove Predsjedništva BiH: Smirile se strasti, okenuli se povezivanju dvije zemlje

Front06.12.17, 11:13h

Vučić svečano dočekao članove Predsjedništva BiH: Smirile se strasti, okenuli se povezivanju dvije zemlje
Posjeta delegacije BiH trebala bi biti prilika da se naglasi značaj ekonomskih odnosa, realizacija infrastrukturnih projekata koji će povezati dvije zemlje, te da se otvorena pitanja probaju ostaviti po strani

 

Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, jutros je ispred Palate Srbija u Beogradu uz najviše državne počasti dočekao predsjedavajućeg i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića.

 

Posjeta koletivnog šefa države BiH Beogradu dolazi mjesec dana nakon izjave Izetbegovića vezane za priznanje Kosova, koja ja izazvala burne reakcije iz Srbije, ali i bh. eniteta Republika Srpska.

 

Ipak, nakon početne “bure“, strasti su se smirile i sa obje strane su naglasili da otkazivanja zvanične posjete Predsjedništva BiH Srbiji neće biti.

 

Posjeta delegacije BiH trebala bi biti prilika da se naglasi značaj ekonomskih odnosa, realizacija infrastrukturnih projekata koji će povezati dvije zemlje, te da se otvorena pitanja probaju ostaviti po strani.

 

Izražena je nada da bi tokom susreta Vučića sa članovima Predsjedništva BiH mogao biti zaključen i dogovor o spornim dijelovima granice između dvije države. Granica BiH i Srbije duga je 335 kilometara, a sporna su područja oko hidroelektrana “Zvornik“ i “Bajina Bašta“, potom dio kroz koji prolazi pruga Beograd-Bar i dio oko opštine Priboj u Srbiji, koja je razdvojena teritorijom opštine Rudo. 

 

Nakon svečanog dočeka biće održan sastanak predsjednika Republike Srbije sa članovima Predsjedništva BiH. Vrijedi spomenuti da je Vučić sinoć po dolasku bh. delegacije u Beograd upriličio zvaničnu večeru za goste. 

 

Posljednji put državni vrh Srbije i BiH na ovom nivo se sastao u septembru ove godine kada je Vučić bio u zvaničnoj posjeti BiH. Prije toga, Izetbegović je bio gost u Beogradu krajem juna ove godine, na inauguraciji Vučića. 

 

Članovi bh. Predsjedništva sastaće se i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, nakon čega je planirano da Čović, Izetbegović i Ivanić na brdu Avala u blizini Beograda polože cvijeće na Spomenik neznanom junaku. 

 

Za kraj posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu planiran je sastanak s Majom Gojković, predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook