U Gradskoj galeriji 'Collegium artisticum' u Sarajevu

Zimski salon knjige u prazničnom ozračju od 8. do 24. decembra

Kultura05.12.17, 12:28h

Zimski salon knjige u prazničnom ozračju od 8. do 24. decembra
Zimski salon knjige, kao i do sada, bit će obogaćen brojnim pratećim sadržajima, a svi zainteresirani mogu ga posjetiti od 10.00 do 19.00 sati, uz besplatan ulaz


Zimski salon knjige koji tradicionalno uoči božićnih i novogodišnjih praznika obogati ponudu kulturnih dešavanja u Sarajevu, i ove će godine od 8. do 24. decembra biti održan u gradskoj galeriji Collegium Artisticum donoseći praznično ozračje pisane riječi za sve njegove poklonike.

 

Na ovogodišnjem 13. izdanju Zimskog salona knjige na površini od 2.000 metara kvadratnih izložbenog prostora predstavit će se oko 60 izlagača, sa najaktuelnijom produkcijom i prigodnim cijenama.

 

Direktor TKD Šahinpašić, organizatora Salona, Azer Kurtović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da će i ovaj put na Salonu, osim iz BiH, učestvovati izlagači iz regiona - Hrvatske, Srbije i Crne Gore.


Najavio je da će specijalni gost biti Arhiv Bosne i Hercegovine koji ove godine obilježava 70 godina postojanja.

 

- Iz BiH će na Salonu učestvovati 30-ak knjižarsko-izdavačkih kuća, a smatramo da Salon treba prvenstveno biti okrenut prema publici, javnosti, ljubiteljima knjige. Poslali smo i oko 800 pozivnica na adrese obrazovnih institucija, biblioteka i institucija kulture u cijeloj BiH da posjete Salon - istaknuo je on.

 

Direktor Arhiva BiH Saša Klepić najavo je da će Arhiv BiH 12. decembra posebnim programima obilježiti 70. godišnjicu - centralnom svečanošću na kojoj će biti uručene i dvije povelje institucijama koje su dale značajnu podršku radu Arhiva BiH, a prethodit će joj naučni skup posvećen aktuelnoj problematici u arhivskoj službi BiH.

 

- Ova značajna godišnjica bit će obilježena i pratećom izložbom "Arhitektura u BiH u austrougarskom periodu" te info štandom na kojem će biti izložena izdanja svih arhiva u BiH sa zanimljivim dokumentima, časopisima i knjigama iz tog perioda - naglasio je on.

 

Klepić također najavljuje da će na Salonu biti predstavljen i rad Laboratorije za restauraciju dokumenata tako što će uposlenici Arhiva BiH dio radnog vremena realizirati na Salonu kako bi javnosti približili taj specifičan dio arhivskog rada.  

 

Zimski salon knjige, kao i do sada, bit će obogaćen brojnim pratećim sadržajima, a svi zainteresirani mogu ga posjetiti od 10.00 do 19.00 sati, uz besplatan ulaz.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook