Nezavisna ekspertska komisija

Otkriveno kako je Slobodan Praljak unio otrov u sudnicu!

Hronika02.12.17, 16:20h

Otkriveno kako je Slobodan Praljak unio otrov u sudnicu!
Haški sud sinoć je objavio da je u krvi Slobodana Praljka pronađen cijanid koji je uzrokovao zastoj srca što je i bio uzrok njegove smrti

 

Haški tribunal saopćio je da će formirati nezavisnu ekspertsku komisiju koja će ispitati okolnosti smrti Slobodana Praljka, koji je malo nakon što je osuđen na 20 godina robije izvršio samoubistvo popivši otrov.

 

Oni će nastojati da otkriju kako je došlo do sigurnosnog propusta zbog kojeg je Praljak došao u situaciju da sam sebi oduzme život usred haške sudnice.

 

Vincente Veneman, portparol holandskog tužilaštva koje sprovodi istragu o Praljkovoj smrti, potvrdio je da preliminarna istraživanja pokazuju da je uzrok Praljkove smrti “ispijanje smrtonosne tečnosti”.

 

Istražitelji će se fokusirati na potpomognuto samoubistvo i pritom pokušati da utvrde kako se smrtonosna tečnost koju je popio Praljak uopće našla u haškoj sudnici. Također zanima ih i ko je Praljku dostavio tečnost i kako je uspio da je prokrijumčari u sudnicu.

 

Haški sud sinoć je objavio da je u krvi Slobodana Praljka pronađen cijanid koji je uzrokovao zastoj srca što je i bio uzrok njegove smrti. No, pred istražiteljima je težak zadatak utvrđivanja načina na koji je otrov uspješno skrivan od stražara, a iz izvora bliskih generalu otkriveni su mogući scenariji.

 

– Praljak je imao zdravstvenih problema, zato je uz sebe, u ćeliji, već duže vrijeme imao nekoliko bočica s lijekovima među koje je mogao sakriti i otrov. Kada ga je, kako i od koga dobio tek treba utvrditi, ali zasad je jasno da stražari nisu provjeravali sadržaj bočica jer se bližio kraj rada Tribunala, pa su kontrole bile ležernije – kaže Praljkov blizak prijatelj.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook