u organizaciji TDK Šahinpašić

Zimski salon knjige počinje 8. decembra u Skenderiji

Kultura01.12.17, 11:55h

Zimski salon knjige počinje 8. decembra u Skenderiji
Tim povodom, resorni ministar Muharem Fišo primio je danas Almina Alena Bašića, Aziza Tafru, Emira Redžovića, Salima Kurta i Avdu Huseinovića, neke od autora ove vrste publikacija, knjiga i djela

 

Zimski salon knjige, 13. po redu, u organizaciji TDK Šahinpašić održat će se od 8. do 20. decembra u Skenderiji.

 

Ove godine zahvaljujući Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo autori koji su pisali o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini imat će priliku da svim zainteresovanim građanima predstave i ponude svoja djela.

 

Tim povodom, resorni ministar Muharem Fišo primio je danas Almina Alena Bašića, Aziza Tafru, Emira Redžovića, Salima Kurta i Avdu Huseinovića, neke od autora ove vrste publikacija, knjiga i djela.

 

“Podrška djelima naših autora je neupitna, i zbog toga smo htjeli da oni ove godine na sajmu imaju svoj štand na kojem će se naći različiti sadržaji knjiga koji, između ostalog, razotkrivaju ratne zločine počinjene nakon pada bosanskohercegovačkih enklava, ali i strahota koji su proživjeli svi oni koji su najteži period agresije proveli u opkoljenim bh. gradovima”, istakao je ministar Fišo.

 

Autor Tafro se zahvalio resornom ministarstvu što im je obezbijedilo prodajni štand i tako omogućio neposredni kontakt sa čitalačkom publikom koja će imati priliku iz njihovih knjiga saznati više o ratnim zločincima, o genocidu i odbrambeno - oslobodilačkom ratu u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

 

“Ovo je za nas vrlo značajno i smatramo da je potrebno, jer je i ovo jedan od načina preventivnog djelovanja u odbrani naše domovine. Našim knjigama želimo prije svega doprinijeti u traženju istine i pravde. Ne želimo osvetu, ali ćemo učiniti sve u očuvanju državnosti BiH, njene kulture, tradicije uz želju da svi narodi žive zajedno”, poručio je Tafro.

 

Režiser, novinar i publicista Avdo Huseinović na sajmu će predstaviti svoju knjigu “Dan D”, posvećen slučaju Dobrovaljačka.

 

Smatra kako je Ministarstvo za boračka pitanja na ovaj način obezbijedilo svima koji se bave kulturom sjećanja da podsjete današnju javnost, ali i informišu buduće generacije sa najtežim periodom historije u BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook