praznik teatra u sarajevu

Čak devet predstava: Ne propustite Dane Jurislava Korjenića

Kultura30.11.17, 19:38h

Čak devet predstava: Ne propustite Dane Jurislava Korjenića
- Pokušali smo ove godine biti još zanimljiviji, bogatiji i provokativniji, ali nije bilo lako organizirati ovako veliki festival, rekao je Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog, na jučerašnjoj konferenciji za novinare

 

Sarajevska teatarska scena, od 16. do 23. decembra, bit će bogatija za devet predstava. Naime, riječ je o Danima Juroslava Korenića, koji se drugi put organiziraju u Kamernom teatru 55. Publika će, uz predstave, imati priliku uživati u promocijama knjiga i okruglim stolovima- piše Oslobodjenje

 

- Pokušali smo ove godine biti još zanimljiviji, bogatiji i provokativniji, ali nije bilo lako organizirati ovako veliki festival, rekao je Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

 

- Dovoljno je da kažem da imamo više od 250 noćenja gostiju, duple programe (jedna predstava u 20, druga u 22 sata)... Ove godine imamo i dvije predstave iz Sarajeva, koje će biti odigrane u sklopu takmičarskog programa. Pozvali smo Narodno pozorište i SARTR. Dani su omaž Jurislavu Koreniću, koji je dugo godina bio potpuno gurnut na marginu, zaboravljen kao postament teatra u Sarajevu i BiH. A bio je osnivač kamernog, osnivač MESS-a, Pozorišta mladih, prvi osnivač zajednice pozorišta, režiser, prevodilac, imao jazz orkestar... Umro je mlad, 1974. kao dramaturg u NP Sarajevo. Dakle, njegov život i biografija staju u nečijih sedam. Ni ovog teatra ne bi bilo bez njega, a ni teatarskog života u gradu. On je Messi bh. teatra i drago mi je da ga vraćamo na mjesto koje zaslužuje. Festival ima budžet 75 hiljada KM, a ministar kulture i sporta KS-a Mirvad Kurić potrudio se da iduće godine festival ima svoje mjesto u kantonalnom budžetu, pojasnio je Hadžihafizbegović dodajući da je "devet predstava iz regije apsolutni hitovi u zemljama iz kojih dolaze".

 

Kralj Lear

 

"Kralj Lear", predstava NP-a Sarajevo otvara Dane 16. decembra, a nastavljaju se s predstavama: "Razgovor u četiri oka" (gostovanje Makedonskog narodnog pozorišta, prema tekstu Ingmara Bergmana, u režiji Momčila Marinkovića), "Tesla anonimus" (gostovanje Gavelle iz Hrvatske, u režiji Filipa Šovagovića), "Noćas sam sam" (gostovanje AAB Theatre Faruk Begolli s Kosova, u režiji i izvedbi Envera Petrovcija), "Savršen kroj" sarajevskog SARTR-a, prema tekstu Vladimira Đurđevića, u režiji Jasmina Durakovića, "Jami distrikt" (gostovanje BITEF teatra iz Srbije, u režiji Kokana Mladenovića), "Sinovi umiru prvi" (Narodnog pozorišta RS-a, prema tekstu Mate Matišića i režiji Marka Misirače), "Knjiga mojih života" Kamernog teatra 55 u režiji Sabine Begović-Ćorić je 22. decembra, a Festival završava predstavom "Don Juan", Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice, u režiji Daniela Day Škufca 23. decembra.


- U januaru planiramo raditi zajedničku predstavu s NPRS-a, vjerovatno će to biti neki Nušićev komad, direktor Novaković i ja dogavaramo da odigramo zajedničku predstavu - pola glumaca iz Sarajeva, a pola iz Banje Luke, te da imamo dvije premijere. To je put kako kultura probija široka čela, rudarskom terminologijom rečeno, što politika često zna zatrpati, naglasio je Hadžihafizbegović.

 

- Program je prilično zgusnut ali radićemo i promocije značajnih knjiga, kazao je Hadžihafizbegović, izdvojivši knjige "Gospodin mangup" koja govori o Draganu Nikoliću, a uredila je Radmila Stanković (promocija je 17. decembra), "Ekspresionističke drame" nakladnika zagrebačkog Iblisa, "Laura papo Bohoreta - prva balkanska feministkinja (19. decembra), "Anđeo atentata" Svetislava Basare (20. decembra), "Široka zemlja i druge drame" Artura Schnitzlera (21. decembra), "Sarajevo moj grad" Art Rabica (22. decembra) i fotomonografija o BiH - "Očima ljubavi" Samira Sinanovića (23. decembra).

 

Poklon slika

 

Žiri festivala je utvrđen. Činit će ga glumac Nebojša Glogovac, dramaturg Dragan Komadina, glumac Muamer Kasumović, novinarke Elma Berberović i Larisa Sarajlić-Ramović. Za najbolju predstavu u cjelini bit će uručena nagrada "Jurislav Korenić", te nagrade "Žan Marolt" za najboljeg glumca i glumicu, nagrada "Jurislav Korenić" za najbolju režiju i specijalna nagrada za najbolji suvremeni dramski tekst. Dnevni list Avaz ustanovio je nagradu koju će dodijeliti za najbolju predstavu u cjelini. Okrugli stolovi će pratiti izvedbe predstava, a s autorima i glumcima vodit će Matija Bošnjak.

 

Sarajevski akademski slikar Mirza Ibrahimpašić poklonit će veliku sliku u ulju portreta Jurislava Korenića.

 

Tema konferencije za novinare, osim najave Dana, bio je i osvrt na 34. Susreti pozorišta/kazališta u Brčkom, te najava repertoara Kamernog za decembar. Kamerni teatar 55 je iz Brčkog u Sarajevo donio četiri nagrade za predstavu "Mirna Bosna", autora Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog. Žiri je Davoru Goluboviću za ulogu Bokija Aleksića jednoglasno dodijelio nagradu za najboljeg mladog glumca, a Gordani Boban za ulogu u istoj predstavi nagradu za najbolju žensku ulogu. Nagrada za najbolji dramski tekst bh. savremenog pisca jednoglasno je dodijeljena Borisu Laliću, a ova predstava dobila je i nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

 

Da je otvaranje Kamernog prema mladim dramaturzima, rediteljima i glumcima još jedna vinjeta u historiji teatra, rekao je Hadžihafizbegović najavljujući nastavak saradnje i s Lalićem i Golubovićem, "koji su spoljni saradnici ali beskrajno dragocijeni i bitni".

 

Gordana Boban kazala je da je "lijepo donijeti 4 nagrade, ali da bez prve početne Emirove ideje da pruži priliku mladim stvaraocima, mi danas sigurno ne bismo sjedili ovdje":

 

- Emirova namjera da pruži šansu mladim jeste nešto veliko i ogromno. S puno dobre volje, ljubavi i entuzijazma radili smo ovu predstavu. Najvažnija je Borisova prva nagrada za prvi tekst, koju je osvojio na značajnom, respektabilnom festivalu kao što je ovaj u Brčkom.

 

Za svu raju

 

Boris Lalić naglasio je da mu je najveće zadovoljstvo, pored ličnog uspjeha, nagrada publike u Brčkom:

 

- Od početka pravljenja predstave bila je ideja da je bude razumljiva za svu našu raju. To se zaista događa, osjećaj je predivan a nadam se da ćemo sljedeću napraviti još boljom.

 

Davor Golubović, kojem je prije dvadesetak dana uručena i nagrada na festivalu u Srbiji - Zoranov brk za istu ulogu zahvalio je direktoru i Kamernom, svim ljudima koji rade u Kamernom na visokoj profesionalnosti:

 

- To je jedan od razloga što sam uspio napraviti ovu ulogu te dobiti nagradu. Nisam toliko mlad, imam 29 godina, ne osjećam se tako ali sretan sam. Nagrade su važne za moje samopouzdanje, daju mi motiv da radim dalje i budem bolji.

 

Na kraju je Vedran Fajković, dramaturg Kamernog, najavio da će pored redovnog repertoara, festivalskih Dana, biti još gostovanja. Predstava "Krokodili" iz Varaždina gostuje 5. decembra, "Crvena" iz Beograda (Branislav Lečić i Marko Grabež) te 24. i 25. decembra predstava "Indigo" iz Beograda.

 

Prvi put će biti izvedena predstava uz audio deskripciju, tako da će predstavu moći pratiti slijepi i slabodovidi 18. decembra u saradnji s teatrom Gavella, a 26. decembra izvedbom "Mirna Bosna" Kamerni završava ovu godinu, uz još jednu novinu - prevod na engleski jezik.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook