U 46-oj godini života

Umro priznati bh. grafički dizajner Anur Hadžiomerspahić

Hronika29.11.17, 19:58h

Umro priznati bh. grafički dizajner Anur Hadžiomerspahić
Odlaskom Anura Hadžiomerspahića Bosna i Hercegovina ostala je bez jednog velikog, originalnog i plodnog umjetnika

 

Jedan od najpoznatijih grafičkih dizajnera iz BiH, Anur Hadžiomerspahić, preminuo je danas u Sarajevu. 

 

Bio je bio cijenjen u struci i čuven po svojim plakatima i ilustracijama sa kojima je osvajao međunarodne nagrade. Njegovi radovi bili su izlagani na brojnim izložbama u svijetu, između ostalog i na Venecijanskom bijenalu. 

 

Anur Hadžiomerspahić je rođen u Sarajevu 1971. gdje je studirao grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Brera i Evropskom institutu za dizajn u Milanu.

 

Jedan je od osnivača kolekcije Ars Aevi, a posljednjih godina bio je njen umjetnički direktor. 

 

Djelovao je u kreativnom timu Ideologija, čiji su plakati pratili brojne kulturne manifestacije u zemlji. Potpisao je naslovnice albuma za Letu Štuke, Edu Maajku, Dinu Merlina, Zabranjeno Pušenje i Amiru Medunjanin

 

Njegovi radovi odlikovali su se društvenim angažmanom i jedinstvenim likovnim stilom. Često uz dozu satire,  kroz hiper-realizam, kompjutersku grafiku ili fotomontažu, na osebujan način javno je iskazivao komentar na društvenu stvarnost.    

 

Jedna od njegovih posljednjih kolekcija Fake Art je umjetnikov statement prema savremenom zaluđenom i podijeljenom svijetu. U svojim slikama kritikovao je savremeno  robovlasničko društvo, mašinerije za ubijanje, konzumerizam, nepravdu... 

 

Njegov plakat našao se i u zbirci Tolerancija u kojoj je Mirko Ilić obuhvatio djela najvećih svjetskih dizajnera, a koja je trenutno na turneji po najvećim svjetskim galerijama.  

 

Odlaskom Anura Hadžiomerspahića Bosna i Hercegovina ostala je bez jednog velikog, originalnog i plodnog umjetnika.  

 

(Radiosarajevo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook