FOTO/ Za uznike nema ko da moli

HDZ-ovci nisu došli na misu za "šestorku", a za Prlićem plakala samo punica

Hronika28.11.17, 20:47h

HDZ-ovci nisu došli na misu za
Nekolicina okupljenih građana se uputila u katedralu na svetu misu koju je predvodio fra Luka Pavlović. U crkvi doznajemo da se u isto vrijeme daju četiri mise, što objašnjava veći broj građana u samoj mostarskoj katedrali nego napolju

 

Dan uoči izricanja drugostepene presude hrvatskoj šestorci u Hagu upriličen je molitveni skup u Mostaru u organizaciji Udruženja "Hrvatsko srce nade - Mostar", Odjela za branitelje HVO Domovinskog rata HNS-a i Zaklade za pružanje pravne pomoći HVO-a. 

 

Molitveni skup je započeo paljenjem svijeća i molitvom sv. Krunice na Trgu ispred katedrale Marije Majke Crkve u Mostaru. Tek nekolicina građana se okupila ispred katedrale, a među njima je bila i punica Jadranka Prlića, prenosi Faktor.

 

Boreći se sa suzama, Prlićeva punica nije imala snage za bilo kakav komentar. Došla je zajedno sa komšinicom Ivom Rozić koja je kratko, dok su palile svijeće za Prlića i ostale, prokomentirala da nisu krivi, te da trebaju biti oslobođeni.

 

- Koji su krivi oslobođeni su, a naši generali nisu krivi, trebaju biti oslobođeni - kazala je Rozić.

 

I Jago Mikulić se došao pomoliti Bogu, kaže, nada se najboljem. Bosiljko Božić je došao u crkvu na misu kao i svakog običnog dana, bez posebnog povoda. Upitan za komentar šta očekuje od sutrašnje presude, ističe da vjeruje da će odluka biti politička i da bi bilo dobro da doprinese pomirenju u BiH, ali ne vjeruje da će tako biti.

 

- Život će ići dalje, normalno se živjeti, ali mislim da smo svi previše opterećeni - dodao je Božić.

 

Ispred katedrale zatičemo Iliju Cvitanovića, predsjednika HDZ-a 1990, no gle čuda, nikoga od visokih dužnosnika HDZ-a BiH! Ni Cvitanović se nije zadržavao ispred katedrale niti je ulazio na misu, ali je za medije prokomentarisao kako vjeruje da će šestorka biti oslobođena i da će se već sutra-prekosutra vratiti kući.

 

-Također vjerujem da, kakva god presuda Haškog tribunala bila, neće imati reperkusije na političke događaje u BiH. Pozivam sve sudionike političkog procesa da smirimo strasti, da promijenimo odnose u ovoj državi i damo joj priliku da se razvija. Bez obzira na presudu, moramo se okrenuti budućnosti - poručio je Cvitanović. 

 

skup-uznici1

 

Nekolicina okupljenih građana se uputila u katedralu na svetu misu koju je predvodio fra Luka Pavlović. U crkvi doznajemo da se u isto vrijeme daju četiri mise, što objašnjava veći broj građana u samoj mostarskoj katedrali nego napolju.

 

"Haška šestorka" bivših vojnih i političkih lidera tzv. Herceg-Bosne osuđena je prvostepenom presudom na ukupno 111 godina zatvora zbog počinjenih ratnih zločina nad Bošnjacima.

 

Konačna presuda Haškog suda u ovom predmetu bit će saopćena sutra u deset sati.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook