Na današnjoj konferenciji za novinare

Konaković prezadovoljan radom VIK-a, Muzur najavila novu sistematizaciju u preduzeću

Hronika28.11.17, 17:07h

Konaković prezadovoljan radom VIK-a, Muzur najavila novu sistematizaciju u preduzeću
Premijer je dodao kako su od VIK-a tražili da se izlazi na teren, da se otklanjaju kvarovi i da se isključuju dužnici i da se poveća naplata

 

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković prezadovoljan je onim što je nova uprava KJKP ”Vodovod i kanalizacija” uradila za mjesec dana.

 

Konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu prisustvovali su, između ostalih, i direktorica KJKP "Vodovod i kanalizacija" Azra Muzur, ministar pravde i uprave Mario Nenadić i direktor za ekonomske i pravne odnose VIK-a Almir Pamuk.

 

Konaković je kazao kako je Vlada KS prezadovoljna učinjenim za mjesec dana, ali isto tako, istakao je kako to ne znači ni blizu rješavanje problema vodosnadbijevanja Sarajeva.

 

”Tek smo započeli, ali smo započeli onako kako smo kao Vlada tražili“, rekao je Konaković koji je dodao kako je moguće primijetiti da se kvarovi stalno otklanjaju.

 

Premijer je dodao kako su od VIK-a tražili da se izlazi na teren, da se otklanjaju kvarovi i da se isključuju dužnici i da se poveća naplata.

 

”Trebamo konstatovati da starih kvarova u VIK-u više nema, a bilo ih je starijih od tri godine“, istakao je Konaković koji je dodao kako je porast od prihoda oko 15 posto u novembru, što bi mogla biti rekordna naplata i povećanje za gotovo 600.000 KM.

 

Konaković je kazao kako u Sarajevu nema dnevnih ni noćnih redukcija, osim u malim zonama u kojima postoje tehničke specifičnosti.

 

”To su tehnički problemi, nisu više problemi upravljanja vodosnadbijevanjem“, naglasio je Konaković i dodao kako je riječ o istoj količini vode kao i u istom periodu prošle godine.

 

Muzur je rekla kako je za mjesec dana popravljeno oko 740 kvarova i da rade na pripremnoj fazi za vještačko prihranjivanje, odnosno da imaju pomoć u vodosnadbijevanju u sušnom periodu.

 

Dodala je kako je već u desetom mjesecu Sarajevo bilo bez redukcija, što je nastavljeno i u novembru.

 

Muzur je rekla kako su zadovoljni radom i da su uspjeli stabilizirati sistem, ali je i dodala kako se gubi više od 75 posto vode iz sistema.

 

Govoreći o bespravnoj potrošnji i dužnicima, Muzur je pozvala dužnike, ali i one koji su uradili određenu manipulaciju da dođu u VIK na dogovor.

 

Kazala je kako imaju 20.000 registriranih bespravnih potrošača, ali i da sumnjaju da ih je mnogo više. Istakla je kako su se potrudili da nabave potrebnu opremu, ali i da je riječ o starom sistemu koji zahtijeva rad.

 

”Kvalitet vode sarajevskog vodovodnog sistema nikada nije doveden u pitanje”, naglasila je Muzur.

 

Isto tako, dodala je kako će svi dužnici koji ne ispune svoje obaveze prema ovom preduzeću doći na red za isključenje, bez obzira na to da li je riječ o većim ili malim potrošačima.

 

Govoreći o planovima, Muzur je rekla kako u narednom periodu planiraju izradu nove sistematizacije u preduzeću.

 

Muzur je istakla kako se već osjeti finansijski efekat i da za novembar očekuju oko 620.000 KM i više.

 

Nenadić je rekao kako su imali zadaću smanjiti broj tužbi od strane javnih komunalnih preduzeća i komunalne privrede i rasteretiti pravosuđe u KS.

 

”Početkom prošle godine mi smo imali preko jedan milion tužbi za neplaćene komunalne usluge sa preko 200 miliona KM nenaplaćenih potraživanja. U periodu koji je iza nas, mi smo taj broj smanjili za više od 250.000 tužbi pri čemu je 76.000 tužbi povučeno sa suda“, rekao je Nenadić, koji je zahvalio i VIK-u na njegovom doprinosu u tome.

 

(Anadolija/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook