u Bosanskom kulturnom centru

Ne propustite: Sutra u Sarajevu otvorenje prvog sajma 'Knjige u nišama'

Kultura24.11.17, 18:28h

Ne propustite: Sutra u Sarajevu otvorenje prvog sajma 'Knjige u nišama'
Ljubiteljima knjige ponudit će veoma bogat i zanimljiv program - promocije knjiga, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice

 

Višednevni, prvi Sajam “Knjige u nišama“ (KUN), bit će otvoren 25. novembra u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo, najavili su organizatori - Javna ustanova Centar za kulturu Kantona Sarajevo i Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i sporta Kantona.

 

Izlagat će 11 vodećih bosanskohercegovačkih izdavača/nakladnika, koji čine skoro 80 posto ukupne bh. izdavačke produkcije.

 

Ljubiteljima knjige ponudit će veoma bogat i zanimljiv program - promocije knjiga, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice.

 

Gosti će biti brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i drugi kulturni radnici, a ulaz za sve zainteresirane građane je slobodan.

 

knjige-u-nisama

 

- U narednih pet sajamskih dana, očekuje nas ukupno 30 programskih sadržaja. Kreirali smo program koji je istovremeno bogat i nepretrpan. Naši gosti će biti važni urednici i kulturni radnici iz Bosne i Hercegovine i regiona, a svaki bh. nakladnik će imati dvije do tri vlastite promocije - rekao je predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine Muamer Spahić pozivajući građane da posjete sajam i informišu se o radu bh. izdavačke produkcije.

 

Direktor i urednik izdavačke kuće Buybook Damir Uzunović naglašava da je program pažljivo biran i da će poticati diskusiju.

 

- Mi kao izdavači vrlo dobro znamo koliko je teško okupiti dobre i važne autore i zbog toga je neprocjenjivo važno što će oni biti sa nama, razgovarati s publikom i predstavljati njihove knjige - naveo je Uzunović i objasnio da će prostor Bosanskog kulturnog centra biti organizovan tako da posjetitelje vodi kroz cijeli sajamski sadržaj.

 

- Nakon ulaska u Dućan knjiga, u kojem će biti širok asortiman izdanja po posebno sniženim cijenama, ulazi se u strip-kutak, a iz njega dalje u centralnu dvoranu. Vjerujemo da je to dobar koncept koji će građanima i građankama pružiti uvid u sve ono što radimo - dodao je Uzunović.

 

Izražavajući zadovoljstvo što će i strip zajednica biti dio sajma, direktor izdavačke kuće Agarthi Comics Almir Šehalić rekao je da će strip-kutak, osim bh. strip izdanja, predstaviti stripove iz regije.

 

Za svih pet dana sajma, po dva strip autora družit će se s posjetiocima, potpisivati radove, crtati.

 

- Kroz strip-kutak želimo posjetiocima sajma pokazati da je put do glavne dvorane preko stripova i nadamo se da će izlaganje stripova na ovom sajmu motivisati mlade ljude da se počnu baviti ovim vidom umjetnosti - rekao je Šehalić.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook