na današnjoj sjednici

Mektić: Savjet ministara BiH utvrdio Zakon o akcizama BiH

Front24.11.17, 15:44h

Mektić: Savjet ministara BiH utvrdio Zakon o akcizama BiH
Mektić tvrdi da ni u tekstualnoj, ni u elektronskoj formi nije dobio zakon koji je utvrđen

 

Savjet ministara BiH utvrdio je, na današnjoj sjednici, Zakon o akcizama BiH, ali na način da su ministri iz reda srpskog naroda preglasani, rekao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić (SDS – Savez za promjene) novinarima u Sarajevu.

 

Mektić tvrdi da ni u tekstualnoj, ni u elektronskoj formi nije dobio zakon koji je utvrđen- javlja BHRT.

 

“Ja ne znam koja je verzija Zakona o akcizama prošla. Navodno je usvojena ova verzija koju je ranije usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO)”, tvrdi

Mektić.


Mektić je otkrio da ministar spoljnih poslova BiH (PDP – Savez za promjene) Igor Crnadak nije bio prisutan na sjednici.

 

“Što se mene tiče urađen je jedan presedan mimo Poslovnika Savjeta ministara”, istakao je Mektić novinarima u Sarajevu.


Interesantno je da je da protiv Zakona o akcizama nije glasao ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko (SBB), s obzirom da krizu u odnosima između SDA i SBB-a u zadnjem vremenskom periodu, odnosno krizu unutar vladajuće koalicije, posebno na nivou Federacije BiH.

 

Od ranije je poznato da je Savjet ministara BiH trebao odlučivati o setu zakonskih rješenja, odnosno Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

 

Predlagač navedenih zakona je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ranije je na konferenciji za novinare rekao da se vrlo aktivno radi na zakonu o akcizama, te da je baza svih razgovora set zakona koje je utvrdio i predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

“Tu našu saradnju i naše stalne pokušaje i nastojanje da postignemo konsenzus oko jednog zajedničkog teksta koji bi imao prohodnost i na Vijeću ministara BiH, a nadamo se i dalje u parlamentrnoj proceduri, smo posebno intenzivirali u vrijeme Misije MMF-a koja je tu već nekoliko sedmica”, naveo je Zvizdić.


Rekao je da su zajedno, prije svega unutar Fiskalnog vijeća, sa Evropskom komisijom i predstavnicima MMF-a u posljednje vrijeme aktivno razgovarali o različitim modalitetima „koji bi nas mogli dovesti do konsenzusa“.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook