nakon presude haškog tribunala

Izetbegović: Mladić je zločinac i kukavica, jer samo takvi djecu stavljaju u zatočeništvo

Front22.11.17, 17:23h

Izetbegović: Mladić je zločinac i kukavica, jer samo takvi djecu stavljaju u zatočeništvo
Kako je na pres-konferenciji Izetbegović u Sarajevu istaknuo, Mladić je odgovoran za sve zločine opisane u "katalogu" Haškog tribunala

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozdravio je danas prvostepenu presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

 

Kako je na pres-konferenciji Izetbegović u Sarajevu istaknuo, Mladić je odgovoran za sve zločine opisane u "katalogu" Haškog tribunala.

 

- U Srebrenici su likvidirano svi muškarci uz mučenje, u svrhu prikrivanja zločina premještani po masovnim grobnicama. Mladić će ostati upamćen po tome što mu je presuđeno da je počinio najstrašnije zločine - poručio je Izetbegović. 

 

Uvjeren je da se većina bh. Srba ne poistovjećuje s ovim zločinima i da ih ne opravdava te da nisu spremni staviti tu hipoteku na svoja leđa. 

 

- Mladić je zločinac i kukavica, jer samo takvi djecu stavljaju u zatočeništvo - istakao je Izetbegović.

 

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je osuđujuću presudu po optužnici koja je Mladića teretila za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH tokom 1992. do 1995. godine, uključujući genocid, a konstatirano je da počinjeni zločini spadaju među najstrašnije zločine poznate čovječanstvu.

 

Od 11 tačaka optužnice, Vijeće je presudilo da Ratko Mladić nije kriv za genocid u vezi s prvom tačkom koja se odnosi na šest općina u BiH, ali jeste za genocid u Srebrenici (druga tačka optužnice). Proglašen je krivim i osuđen po pet tačaka optužnice i za zločine protiv čovječnosti, što se odnosi na: progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, nehumana djela prisilnog premještanja stanovništva.

 

Mladić je također proglašen krivim po još četiri tačke optužnice - za kršenje zakona i običaja ratovanja, a u okviru toga za teroriziranje, ubistva, protivpravne napade na civile i za uzimanje talaca.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook