nakon odluke haškog tribunala

Svjetski mediji bruje o presudi Mladiću: 'Koljač Bosne' osuđen na doživotnu kaznu

Hronika22.11.17, 13:37h

Svjetski mediji bruje o presudi Mladiću: 'Koljač Bosne' osuđen na doživotnu kaznu
"Mladić je kriv za genocid u Bosni", naslov je glavne vijesti na sajtu BBC, a udarna vijest na CNN glasi "Ratko Mladić kriv za genocid, osuđen na doživotnu robiju"

 

Presuda nekadašnjem komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću za ratne zločine tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka privukla je veliku pažnju medija u regionu, ali i svijetu.


Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a proglašen je krivim po deset od ukupno jedanaest tačaka optužnice.

 

"Mladić je kriv za genocid u Bosni", naslov je glavne vijesti na sajtu BBC, a udarna vijest na CNN glasi "Ratko Mladić kriv za genocid, osuđen na doživotnu robiju".

 

I francuski "Mond", kao i ruska "Raša tudej" objavili su informaciju o presudi Mladiću kao najvažniju vijest dana.

 

Osim što su objavili presudu, pojedini svjetski mediji osvrnuli su se i na tok suđenja, posebnu pažnju posvećujući trenutku u kojem je Mladić izbačen iz sudnice.

 

Poznate svjetske novinske agencije pod oznakom hitno objavile su presudu Mladiću.

 

I hrvatski mediji su budno pratili izricanje presude u Hagu, te je kao glavna vijest na portalima "Index", "Jutarnji list", "Dnevnika", "Večernjeg lista"... doživotna robija Ratka Mladića uz isticanje da je on "proglašen krivim za genocid u Srebrenici".

 

Crnogorski i makedonski mediji takođe su među najvažnijim vijestima objavili vijest o presudi Ratku Mladiću.

 

Na portalu Guardian u podnaslovu navodi se: " Bivši komandant armije bosanskih Srba poznat kao "koljač Bosne" osuđen je na doživotnu kaznu nakon više od 20 godina otkada se dogodio masakr u Srebrenici."

 

Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. U Hagu je proglašen krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se tiče genocida u šest opština u BiH. Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovječnosti širom BiH, kršenje običaja rata, opsadu Sarajeva i druge zločine.

 

Riječ je o prvostepenoj presudi, na koju će se moći žaliti i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana.


(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook