Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

Nedeljko Čubrilović: Haški sud najstrožije kažnjava samo Srbe

Hronika22.11.17, 12:36h

Nedeljko Čubrilović: Haški sud najstrožije kažnjava samo Srbe
Dodao je da bez obzira na rad Haškog tribunala, ustavna pozicija RS-a i zagarantovana prava srpskog narod u Bosni i Hercegovini nisu i neće biti ugrožena

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović tvrdi da je Haški tribunal, prvostepenom presudom Ratku Mladiću, "nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu RS-a, čime je još jednom očigledno pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan“.

 

- Po utvrđenoj matrici i stereotipu o isključivoj krivici jednog naroda u proteklom građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, Haški sud je nastavio da najstrože kažnjava samo Srbe. Nakon svih spornih presuda, uz ignorisanje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih vještačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od Haškog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije - naveo je Čubrilović u pisanoj izjavi.

 

Dodao je da "bez obzira na rad Haškog tribunala, ustavna pozicija RS-a i zagarantovana prava srpskog narod u Bosni i Hercegovini nisu i neće biti ugrožena“. 

 

- Selektivna pravda nikada nije dovela do pozitivnih pomaka u postkonfliktnom društvu. Tako i selektivna haška pravda nije dovela do pomirenja u regionu. I to je krah misije tog suda, ako je pomirenje uopšte bilo cilj njegovog osnivanja - ustvrdio je Čubrilović. 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook