više od stotinu pripadnika snaga reda

Mirni protest policajaca ispred sjedišta Federalnog parlamenta

Hronika21.11.17, 10:57h

Mirni protest policajaca ispred sjedišta Federalnog parlamenta
Stoga su pripremili amandman na ponuđeni zakon, koji bi propisao posebne uvjete za penzionisanje policijskih službenika. Očekuju da će ga odobriti Predstavnički dom

 

Više od stotinu policajaca okupilo se na mirni protest ispred sjedišta Federalnog parlamenta u Sarajevu, nezadovoljnih prijedlogom novog federalnog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, najavljenom kao prva tačka dnevnog reda za današnju vanrednu sjednicu Predstavničkog doma.



Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je novinarima da bi predloženi zakon, u slučaju da ga usvoji Parlament, umanjio penzije policajcima za 25 do 30 posto. Njima bi, dodao je, bilo prihvatljivo umanjenje za deset do 15 posto, ali ne i više.



Stoga su pripremili amandman na ponuđeni zakon, koji bi propisao posebne uvjete za penzionisanje policijskih službenika. Očekuju da će ga odobriti Predstavnički dom. 



- Protest će trajati do epiloga prve tačke dnevnog reda - najavio je Hadžiabdić i naglasio da su učesnici protesta iz svih policijskih službi i agencija za provođenje zakona, koji ostvaruju prava u Federaciji BiH.



Također je rekao da policajci razumiju stav Saveza udruženja penzionera u FBiH, koji se o predloženom novom zakonu o PIO izjasnio veoma pozitivno.



- Međutim, policajci samo žele da zaštite njihova prava - dodao je Hadžiabdić.



(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook