Kriza u Zimbabveu

Mugabe broji zadnje sate na vlasti: Najstariji šef države na svijetu pregovara s vojskom o vlastitoj smjeni

Front19.11.17, 09:58h

 Mugabe broji zadnje sate na vlasti: Najstariji šef države na svijetu pregovara s vojskom o vlastitoj smjeni
U nedjelju bi se trebao sastati središnji odbor stranke kako bi vjerovatno smijenio Mugabea kao i njegovu suprugu Grace, koju je želio postaviti za svoju nasljednicu, s njezine dužnosti voditeljice Ženske lige stranke

 

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe u nedjelju bi se trebao sastati s glavnim stožerom vojske koja ga je prije nekoliko dana stavila u kućni pritvor, a središnji odbor vladajuće stranke trebao bi odlučiti o njegovoj daljnjoj sudbini.

 

Pregovori između vojske i Mugabea, koji su počeli u četvrtak, nastavit će se u nedjelju, objavila je državna televizija. Predsjednik je pristao susresti se s glavnim stožerom, drugi put nakon intervencije vojske ranije ove sedmice.

 

Do tog susreta dolazi dan nakon masovnih protesta u Zimbabveu na kojima se tražila njegova ostavka. Radi se o najvećim demonstracijama ikad organiziranim u toj zemlji od stjecanja neovisnosti i dolaska na vlast Roberta Mugabea 1980.

 

"Bio je ovo istorijski dan", rezimirala je u subotu navečer televizijska voditeljica dnevnika na državnoj televiziji.

 

Protesti organizirani u glavnom gradu i u drugom gradu u zemlji Bulawayu okupili su čitav politički spektar: ministre, osobe bliske stranci na vlasti, ali i opoziciju, sve ujedinjene protiv Mugabea.

 

Mugabeova 37-godišnja vladavina okončana je kada je vojska u srijedu preuzela vlast i stavila ga u kućni pritvor, kazavši da želi smijeniti "kriminalce" koji ga okružuju.

 

Intervencija vojske predstavlja prekretnicu u dugoj vladavini Roberta Mugabea obilježenoj represijom oporbe i teškom ekonomskom krizom. Oko 90 posto aktivnog stanovništva je nezaposleno.

 

U dobi od 93 godine, najstariji šef države na svijetu sve je više izoliran, napustili su ga najbliži saveznici. Nakon vojske i veterana, devet od deset regionalnih ogranaka vladajuće stranke Zanu-PF pozvalo je na njegovu ostavku.

 

U nedjelju bi se trebao sastati središnji odbor stranke kako bi vjerovatno smijenio Mugabea kao i njegovu suprugu Grace, koju je želio postaviti za svoju nasljednicu, s njezine dužnosti voditeljice Ženske lige stranke.

 

Očekuje se da će odbor ponovno vratiti na dužnost potpredsjednika Emmersona Mnangagwu kojeg je Mugabe nedavno smijenio.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook