FOTO/ VRIJEME JE ZA BIZNIS

Fikret Hodžić okrenuo se poljoprivredi: Poznati voditelj pokazao mišiće na traktoru, a tv ekran zamijenio...

Biznis Klub16.11.17, 20:19h

Fikret Hodžić okrenuo se poljoprivredi: Poznati voditelj pokazao mišiće na traktoru, a tv ekran zamijenio...
Nekom vidu biznisa ili oduška su se okrenule i ličnosti s naše javne scene, Zlatan Fazlić, Alen Islamović, Enis Bešlagić i Fikret Hodžić. Neki od njih su prodali sve i odselili se na selo, drugi su počeli poslove na koje vjerovatno ranije nikada nisu ni pomišljali

 

Izvor: Magazin Azra/Autor: Samila Ivković


Nerijetko se dešava da glumci, pjevači i sportisti pokrenu modnu liniju, postanu zaštitno lice određene marke ili se odluče za privatni biznis koji će im donijeti dodatnu zaradu ili jednostavno predstavljati odušak u prirodi i bijeg od gradske buke. 


Nekom vidu biznisa ili oduška su se okrenule i ličnosti s naše javne scene, Zlatan Fazlić, Alen Islamović, Enis Bešlagić i Fikret Hodžić. Neki od njih su prodali sve i odselili se na selo, drugi su počeli poslove na koje vjerovatno ranije nikada nisu ni pomišljali.


ZLATAN FAZLIĆ FAZLA: OREM, ŽANJEM I PRAVIM ZIMNICU

 

zlatan-fazlic-fazla


Popularni pjevač i tekstopisac Zlatan Falić Fazla prije nekoliko godina je napustio centar Sarajeva, prodao sve što je imao i otišao živjeti na Kromolj. Na šest duluma zemlje, oranici, voćnjaku, proizvodi sve: hranu za sebe, rodbinu, prijatelje.


– Znate kako to ide, oni dođu na selo, nakupe sebi sepet šljiva, krušaka, grožđa i nose kući. Ne konzumiram alkohol deset i kusur godina, ali neko od raje dođe pa napravi rakiju. Kao što rekoh, previše sam brzo hodao kroz život. Skoro protrčao. U stvarima koje u brzini života nisam primjećivao sada uživam. Kaže jedan moj prijatelj: „Kako starim, sve više uživam u vlastitom društvu”. Tako i ja.


Fazlić je jedne prilike za „Azru” rekao kako se više nikada ne bi vratio u grad.


– Ne bih se vratio u grad, a nema više ni mogućnosti za to. U Sarajevu sam prodao dva stana, sve veze s gradom sam praktično prekinuo. Brzo siđem u grad, mada silazim samo kad moram. Gore mi je super, obučem gumene čizme, orem, žanjem, pravim zimnicu. I kad sviram gitaru, draže mi uzet’ gitaru pa sjest’ u šljivik i zasvirat’ nego u kući to raditi – kaže Fazla.

 

ALEN ISLAMOVIĆ: MOJA PLANTAŽA LJEŠNJAKA

 

alen islamović


Nekada je s bendovima „Divlje jagode” i „Bijelo Dugme” žario i palio muzičkom scenom, a danas vodi miran porodični život na svom velikom imanju u Krajini. Alen je jedva čekao jesen da se posveti radu na plantaži lješnjaka.

 

– Ove sezone se vrši kontrola lješnjaka nakon prve godine. Vade se oni koji su se osušili, sade se novi, uređuje se plantaža, uništava korov… – priča Alen i dodaje kako još ima mnogo posla.

 

– Velika je površina plantaže pa se radi na tome da se sve ogradi betonskim stubovima i žicom, kako bi se u posjed mogli pustiti psi čuvari – priča popularni roker, te priznaje kako je sve ovo novi svijet za njega.

 

- Da sam znao da je poljoprivreda ovako interesantna, krenuo bih s tim i ranije. Nikad nisam vozio traktor, a sad to znam. U planu mi je i jedan mali voćnjak. Sadio bih trešnje, višnje, jabuke, kruške, šljive… Bit će to pravi mali koktel-voćnjak – otkrio je Islamović.


FIKRET HODŽIĆ: MALINE I KUPINE 

 

fikter-hodzic-na-traktoru

 

ENIS BEŠLAGIĆ: UVOZ - IZVOZ 

 

enis-beslagic


Jedan od najboljih bh. glumaca Enis Bešlagić, već se neko vrijeme odmara od glume, a svjetla reflektora zamijenio je poduzetništvom.

 

– Kod mene je mala medijska pauza, nekada ne treba ni pristajati sve raditi. Sa strane imam nekih privatnih poslova, jer se ne može baš od glume živjeti, tako da čovjek nađe svoje izvore primanja. Imamo uvoz i izvoz i proizvodnju čokolada koje su jako popularne u BiH i u Regiji – rekao je Enis hrvatskim medijima.

 

Na pitanje kako je biti poduzetnik, Bešlagić je odgovorio:

 

– Čovjek misli da nema prostora, ali uvijek ima dovoljno prostora da se može raditi. Kod nas ljudi ne vjeruju u rad, misle da je rad uvijek negdje vani i da će im tamo biti bolje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook