za prste polizati

Ispecite kod kuće savršen pomfrit kao u restoranu!

Auto & Dom15.11.17, 17:22h

Ispecite kod kuće savršen pomfrit kao u restoranu!
U zadnjoj fazi u posudu ubacite i pokoju kockicu ledaU zadnjoj fazi u posudu ubacite i pokoju kockicu leda

 

Odaberite brašnasti krumpir koji sadrži više škroba jer će voštani tijekom prženja izgubiti previše vode...

 

Iako se prženi krumpirići čine kao jedno od najjednostavnijih jela za pripremu, odmah nakon jaja na oko, prava istina je nešto drukčija. Vrsni chefovi najprije gule i režu pa kratko blanširaju krumpiriće u vodi ili ih prže na nižoj temperaturi. Zatim ih drže u hladnjaku ili zamrznu kako bi u konačnici bili hrskavi, ali sočni iznutra, prenosi Punkufer.

 

U restoranima se krumpirići često prže dva puta kako ne bi bili mlitavi i masni. Prvi put na nižoj temperaturi, a zatim na nešto višoj kako bi se dobila lijepa boja. Sjajno je to što i kod kuće možete dobiti vrhunski okus i posuditi ideju od vrsnih chefova. Usporedite li vrijeme koje je potrebno za pripremu kolača, pomfrit i ne zahtjeva toliko truda.

 

Odaberite brašnasti krumpir s puno škroba; voštani nije dobar izbor jer ima previše vode pa će se tijekom pečenja previše stanjiti. Krumpire narežite na dužinu od oko sedam centimetara pa ih prebacite u posudu s hladnom vodom i par žlica limunovog soka kako ne bi potamnili. Promijenite nekoliko posuda s vodom sve dok ne bude čista, tako ćete znati da ste uklonili višak škroba.

 

U zadnjoj fazi u posudu ubacite i pokoju kockicu leda. Zatim ih ostavite u hladnjaku na pola sata. Krumpiri trebaju biti hladni kako ne bi prebrzo potamnili izvana, a iznutra ostali sirovi.

 

Za prženje stručnjaci predlažu kikirikijevo ulje, ili pristupačnije repičino. Krumpiriće procijedite pa posušite papirnatim ručnicima. Ulje zagrijte na temperaturu od 160°C pa pržite krumpiriće oko 6 do 8 minuta dok ne postanu zlatnožute boje. Zatim ih izvadite i ocijedite pa kad se ohlade prebacite u hladnjak do pečenja ili ostavite najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi. Zagrijte ulje na 190°C pa ubacite krumpiriće i pržite 2 do 3 minute dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Posolite i uživajte!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook