Jačanje sistema stručnog obrazovanja

Uspješna realizacija projekta 'Prilika plus' u ZDK: Posao kroz programe prekvalifikacije dobilo više od 60 nezaposlenih

Biznis Klub15.11.17, 13:07h

Uspješna realizacija projekta 'Prilika plus' u ZDK: Posao kroz programe prekvalifikacije dobilo više od 60 nezaposlenih
Prema riječima predsjednika Privredne komore ZDK Šefkije Botonjića cilj je stvoriti platformu za sistemsko usklađivanje srednjeg stručnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada za ovim kadrovima


Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona promovirala je do sada postignute rezultate projekta "Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja", koji se u sklopu programa "Prilika plus" implementira na području tog kantona.

 

Program se realizira uz finansijsku podršku Vlade Švicarske sredstvima granta u iznosu od oko 263.000 KM, a partneri i sufinansijeri programa su Vlada ZDK sa 27.000 KM i Zavod za zapošljavanje Federacije BiH sa 18.000 KM.

 

Prema riječima predsjednika Privredne komore ZDK Šefkije Botonjića cilj je stvoriti platformu za sistemsko usklađivanje srednjeg stručnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada za ovim kadrovima.

 

- Želimo posebno u metaloprerađivačkom i sektoru tekstila, kože i obuće da kroz prekvalifikaciju i dokvalifikaciju završenih srednjoškolaca omogućimo njihovo zapošljavanje, i to kroz unapređenje praktične nastave u srednjim stručnim školama - kaže Botonjić.

 

Posao kroz programe obuke prekvalifikacije i dokvalifikacije do sada je dobilo više od 60 nezaposlenih osoba sa službi za zapošljavanje, a obavljeno je inoviranje nastavnih planova i programa praktične nastave u stručnim školama uz obuku nastavnika ove nastave.

 

U realizaciju programa "Prilika plus" uključeni su Privredna komora ZDK, nekoliko kantonalnih ministarstava, Služba za zapošljavanje ZDK, Institut "Kemal Kapetanović" u Zenici, Tehnička škola i mješovite srednje škole u Zenici, Tešnju i Kaknju, te nekoliko privrednih kompanija.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook