NEZAUSTAVLJIVA HARANGA NAKON INTERVJUA ZA DEUTSCHE WELLE

Zastrašujuća naslovnica srpskog Informera: Bakir bi opet da kolje! Prijeti, kao 'babo Alija', da će ubijati Srbe!

Front14.11.17, 23:17h

Zastrašujuća naslovnica srpskog Informera: Bakir bi opet da kolje! Prijeti, kao 'babo Alija', da će ubijati Srbe!
Među brojnim naslovima širom Srbije i porukama da je "Bakir zabio nož u srce Srbima", najdalje je otišao ozloglašeni prorežimski list Informer sa svojom naslovnicom, zaključivši: Bakir bi opet da kolje!!!

 

 


Odavno jedna izjava na ovim prostorima nije izazvala toliko polemike, tumačenja i rasprava, kao dio odgovora Bakira Izetbegovića u intervjuu koji je dao prije dva dana za Deutsche Welle. Prašina se podigla prvo u Srbiji, pa u BiH, a onda i u regionu.


Izvorno, na pitanje o priznanju Republike Kosovo, Izetbegović je odgovorio:
 

"Priznanje Republike Kosovo, i ne samo to nego i za vizni režim, potreban je konsenzus u BiH. A bez 'trojke' ne možete rješavati međunarodne odnose. Što se mene tiče, Kosovo je do sada trebalo biti priznato. Evo sada će se naljutiti moje kolege. Ali, svi naši pokušaji do sada, samo su naštetili odnosima unutar BiH, i ništa nisu pomogli Kosovu".


A nakon što je agencija Tanjug iz ove izjave izvukla zaključak da je Izetbegović ustvrdio da "BiH treba priznati Kosovo", uslijedile su brojne varijacije na temu "šta je član Predsjedništva BiH i lider SDA zaista rekao u svom odgovoru". Među brojnim naslovima širom Srbije i porukama da je "Bakir zabio nož u srce Srbima", najdalje je otišao ozloglašeni prorežimski list Informer sa svojom naslovnicom, zaključivši: Bakir bi opet da kolje!!!

 

informer-bakir-izetbegovic


U lavini zloglasnih poruka koje su se tokom jučerašnjeg i današnjeg dana mogle pročitati u Informeru izdvaja se konstatacija da "Bakir Izetbegović prijeti da će kao "babo Alija" ubijati Srbe ako RS organizuje referendum o nezavisnosti". Ističe se i da  "strašna poruka lidera Bošnjaka može promijeniti sve", da "Bakir ide iz jedne laži u drugu - jer ne zna drugačije", da je "pljunuo pa polizao", ali i da je "Bakir samo djelić plana za slom suverene politike Srbije"...


Tu su i poruke da "Izetbegović smišljeno pravi haos u cijelom regionu", ali i da bi mu bilo bolje "da prvo pogleda u svoje dvorište".

 

Na ove i brojne optužbe koje su stigle i iz Srbije i iz Republike Srpske danas je reagovala Stranka demokratske akcije, koja u svom saopštenju odbacuje, kako se navodi, harangu pokrenutu od dijela srbijanskog establišmenta te kategorički navodi: 


"Ova i slične harange su nama u BiH dobro poznate još iz 90-tih godina i na njih nećemo nasjesti. Poručujemo svima pa i srbijanskom vodstvu da je odnose sa BiH moguće graditi samo na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i nemiješanja u unutrašnje stvari BiH", poruke je iz SDA.  

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook