Nakon spinovanog intervjua i prašine u komšiluku

Dodik u novom jurišu na Izetbegovića: Srbijo, proglasi ga personom non grata!

Front14.11.17, 16:03h

Dodik u novom jurišu na Izetbegovića: Srbijo, proglasi ga personom non grata!
On bi priznao Kosovo, radio nešto u Sandžku, a onda bi napao RS i iz istih razloga iz kojih je Kosovo na nezakonit način sebe progalsilo nekom kvazidržavom

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas da BiH neće priznati nezavisnost Kosova, jer RS na to nikad neće pristati i dodao da je njegovo mišljenje da bi bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon jučerašnje izjave trebalo da postane persona "non grata" u Srbiji.

 

"Ovo je ozbiljan udarac Srbiji kao državi i politici Srbije, bez obzira da li je vlast ili opozicija. Bakir je rekao da ne priznaje ništa što je Srbija i neki odnos prema takvim izvajama mora postojati. Ako bih se ja pitao, ne želim da napravim nikome nijedan problem, ali Bakir najmanje poslije ovoga treba da bude persona non grata u Srbiji", rekao je Dodik za TV Prva, prenose Nezavisne.

 

Ističe da je to njegovo mišljenje i da ne želi ništa da sugeriše Srbiji i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

 

"Vučić ima autentičnu poliltiku, a što se mene tiče, mislim da je krajnje vrijeme da se uzvrati tom mjerom. Ovo je u kontinuitetu, Srbija stalno šalje poruke da želi da poboljša odnos, Vučić stalno govori da su odnosi Srba i Bošjaka ključni za normalizaciju stanja u regionu, a onda dođe Bakir, pa kamenuje Vučića, tuži ga međunarodnom sudu bez osnova, a sada bi da mijenja karte...", kaže Dodik.

 

Ponavlja da BiH neće priznati Kosovo, jer za to nema konseznusa u skladu sa propisima i Ustavom te zemlje, koji mora postojati da bi se preduzela neka međunarodna politička mjera.

 

"To zavisi od RS i govoto da nema političara, opozicije ili vlasti, Srbina iz RS da to prihvati. To je Izetbegovićeva priča i mi znamo da bi on to priznao davno, još ranije, a nije, zato što on nije BiH. BiH je nešto specifično, potpuno neuspješno i propalo, a Bakir već drugi , put na temi Srbije oštro ruši Dejtinski sporazum i Ustav", rekao je Dodik.

 

Dodaje da se Izetbegović sa mržnjom odnosi prema Srbiji, a da bi svaki političar morao da vodi računa o dobrim odnosa, te da je Srbija ulagala ozbiljne napore da se odnosi između Srbije i BiH poboljšaju.

 

Dodik je naveo i da se u jučerašnjoj izjavi vidi da je Izetbegović nedoslijedan.

 

"On bi priznao Kosovo, radio nešto u Sandžku, a onda bi napao RS i iz istih razloga iz kojih je Kosovo na nezakonit način sebe progalsilo nekom kvazidržavom. To je jedna nedoslijednost, ako priznate Kosovo onda morate RS, ali kod njega je ta politika - ujutru jedno, u podne drugo, naveče treće", rekao je Dodik.

 

Upitan zbog čega je Izetbegović dao takvu izjavu u trenutku kada se razgovara o razgraničenju, Dodik odgovara da je moguće da je to tempirano iz tog razloga, te da "vjerovatno ima smisla da je Bakir to uradio da bi usložio te odnose".

 

"Ne znam šta će uraditi Srbija, ali ne znam kakav čovjek morate da budete da bi u liku Bakira Izetbegovića sutra došli u zvaničnu posjetu Beogradu. Nevjerovatno. Šta tamo da govori", rekao je Dodik.

 

On je ponovio da RS voli Srbiju i da ne može da odlučuje o tome šta Srbija treba da uradi, ali ono što Srbija radi do sada za RS je prihvatljivo i Srbija mora da pokaže odnos prema stabilnosti i miru u regionu.

 

"Nažalost, mora da pokaže spremnost da gradi dobre odnose među i takvima kao što je Bakir, računajući da nije Bošnjak kao konstanta u personalnom smislu, mada ja tvrdim da čitav politički etsblišment Bošnjaka, Muslimana u Sarajevu isto misle kao Bakir", rekao je Dodik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook