POGLED IZ SRBIJE/ spinovanje s razlogom

Kad je Čović to rekao, šutjeli su: Urednica lista 'Danas' otkriva zašto je Tanjug iskrivio Izetbegovićevu izjavu

Front14.11.17, 15:31h

Kad je Čović to rekao, šutjeli su: Urednica lista 'Danas' otkriva zašto je Tanjug iskrivio Izetbegovićevu izjavu
U Srbiji je tim povodom najavljena i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, a tamošnji zvaničnici se utrkuju sa osudama izmišljene izjave. Vučić istovremeno najavljuje da će "srpski odgovor uslijediti za nekoliko dana"

 

Izmišljena izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova će, kazao je danas u Beogradu predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, imati dalekosežne političke i pravne posljedice- piše Faktor.ba.


- Taj intervju komplikuje mnogo toga u regionu – rekao je Vučić, dodavši da bi on, da je rekao kako treba priznati nezavisnost Republike Srpske (RS), završio u Hagu.

 

Srbijanska novinska agencija Tanjug je u pisanoj formi prenijela intervju dat za Deutsche Welle, a u okviru izvještaja su objavili i izmišljenu izjavu o navodnoj najavi priznanja Kosova. Bez obzira što Izetbegović nije dao izjavu koju je Tanjug objavio, srbijanski mediji i mediji iz Republike Srpske (RS) su, gotovo pa bez izuzetka, prenijeli tu informaciju.

 

U Srbiji je tim povodom najavljena i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, a tamošnji zvaničnici se utrkuju sa osudama izmišljene izjave. Vučić istovremeno najavljuje da će "srpski odgovor uslijediti za nekoliko dana".

 

Ovakve situacije, smatra urednica u beogradskom dnevnom listu Danas Jasmina Lukač, su nešto već viđeno u srbijanskoj javnosti.

 

- Ovo nije prvi put da se pogrešno prenose izjave, da im se mijenja kontekst, a i da im se pripisuje značenje koje te izjave izvorno nisu imale. Ja, koliko sam vidjela, kolega Bahri Cani, koji je jedno vrijeme radio u Beogradu, je radio taj razgovor sa gospodinom Izetbegovićem i cijela intonacija i ton tog razgovora nisu takvi kao što su mainstream mediji u Beogradu prenijeli. To nije neka nova situacija, ali je to ono što je strašno i pogrešno jer se te situacije ponavljaju, a u nekom političkom momentu one mogu biti eksplozivne i mogu da ozbiljno naruše stabilnost regiona – kazala je Lukač u razgovoru za Faktor.

 

Pozadina cijele priče, smatra ona, ne leži u nadolazećoj presudi Ratku Mladiću ili definiranju granica između dviju država već u posjeti Aleksandra Vučića sjedištu NATO-a u Briselu, koja je zakazana za 15. novembar.

 

A šta to zaista preciznije znači, čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook