ambasador bih u belgiji

Draško Aćimović podnio ostavku : Želim da se aktivnije uključim u politički život u BiH

Front14.11.17, 13:45h

Draško Aćimović podnio ostavku : Želim da se aktivnije uključim u politički život u BiH
U pismu je izdvojio, kako je rekao, neke inicijative koje su za vrijeme njegovog mandata pokrenute po prvi put u historiji diplomatskih odnosa BiH - Kraljevina Belgija

 

Ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji Draško Aćimović podnio je ostavku na tu funkciju, piše agencija Patria.

 

Aćimović u pismu ostavke navodi da je „nakon višemjesečnog razmišljanja, analize cjelokupne situacije, ali i činjenice da se već duže vrijeme Bosna i Hercegovina nalazi kako u političkoj, tako i u ekonomskoj krizi,  donio odluku da se povuče sa pozicije ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji“, naveo je Aćimović u pismu Predsjedništvu BiH.

 

Aćimović je naveo da je poziciju ambasadora BiH prihvatio „poslije izuzetno uspješne karijere u inostranstvu, s ciljem aktivnog i odgovornog doprinosa u najavljivanim promjenama u zemlji, poboljšanju poslovnog ambijenta, cjelokupne ekonomske situacije kao i vraćanju povjerenja evropskih i međunarodnih partnera u Bosnu i Hercegovinu“.

 

U pismu je izdvojio, kako je rekao, neke inicijative koje su za vrijeme njegovog mandata pokrenute po prvi put u historiji diplomatskih odnosa BiH - Kraljevina Belgija: 

 

1. Podrška Kraljevine Belgije Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija je iz pasivnog statusa prešla u status aktivne podrške (dalje upitno zbog blokada i stagnacije u BiH)

 

2. S obzirom na kompleksnost  sopstvenog mehanizma koordinacije i sličnosti sa BiH, sa Kraljevinom Belgijom je bila dogovorena stručna i svaka druga podrška za mehanizam koordinacije BiH uz učešće vodećih belgijskih stručnjaka iz navedene oblasti (nije prihvaćeno od strane BiH)

 

3. Dogovorena i uspostavljena avionska linija Brisel - Sarajevo (trenutno obustavljena)

 

4. Sa belgijskim institucijama po prvi put dogovorena konferencija na visokom nivou sa učešćem velikog broja zvaničnika, različitih institucija i partnera, između ostalog: interparlamentarne grupe dvije zemlje koja je reaktivirana nakon devet godina, ministara unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federacije BiH, ministra bezbjednosti BiH sa belgijskim kolegama, kao i  predstavnika privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH kojima je bio dogovoren sastanak i sa potencijalnim investitorima (otkazano od strane BiH) 

 

„Na moju ličnu žalost, kao što je očigledno iz navedenog, malo toga je ostvareno jer je zbog političke krize u zemlji, nepovjerenja i opšte stagnacije na koju nas konstantno upozoravaju iz EU, izostala aktivnija uloga bh. strane. Kao odgovoran čovjek koji je uvijek nastojao stajati iza svojih riječi i djela, odlučio sam da se povučem sa pozicije ambasadora BiH u Kraljevini Belgiji i aktivnije uključim u politički život u Bosni i Hercegovini. Želja mi je da se stvaranjem preduslova za dijalog i kompromis, pokrenu pozitivni procesi i poboljša ekonomska situacija“, navodi Aćimović u pismu, piše agencija Patria.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!