foto/ inovacije na stajlingu poznate lutke

Prvi put u 60-godišnjoj historiji: Barbie nosi hidžab, ali to nije sve...

Lifestyle14.11.17, 11:15h

Prvi put u 60-godišnjoj historiji: Barbie nosi hidžab, ali to nije sve...
Kompanija Mattel je u ponedjeljak na Glamour Women of the Year samitu, na kojem je Muhammad bila gošća, najavila lutku koja će u prodaji biti od jeseni

 

Prvi put u svojoj skoro 60-godišnjoj historiji napravljena je barbika sa hidžabom, i to u čast olimpijke Ibtihaj Muhammad.

 

Lutka će biti dio Barbie kolekcije pod nazivom Shero koja je inspirisana pionirima ili inovatorima- piše Oslobodjenje.

 

Počast je ranije odata rediteljici Avi DuVernay, glumici Kristin Chenoweth, sportašici Gabby Douglas, balerini Misty Copeland, a kao nadahnuće za prvu barbiku sa hidžabom sada je poslužila ova olimpijka u mačevanju.

 

ibtihaj-muhammad


Kompanija Mattel je u ponedjeljak na Glamour Women of the Year samitu, na kojem je Muhammad bila gošća, najavila lutku koja će u prodaji biti od jeseni.

 

Osim hidžaba, Barbie nosi i uniformu za mačevanje, Nike patike, kao i kacigu i mač.

 

ibtihaj-muhammad-2

 

Ovo nije prvi put da je Muhammad ušla u historiju. Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine postala je prva američka sportašica koja se natjecala u hidžabu, a sa svojom ekipom je osvojila bronzu u mačevanju.


"Barbie veliča Ibtihaj ne samo zbog njenih sportskih dostignuća, već i zbog onoga što ona jeste. Ona je nspiracija velikom broju djevojaka koje sebe nikada nisu vidjele kako nekoga ko će dobiti neko priznanje, a ova lutka će ih posjetiti na to da ništa nije nemoguće", kazala je Sejal Shah Miller, potpredsjednica marketinga za Barbie lutku.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook