OGORČENI SINDIKAT TVRDI

Kriminal u ZOI '84: Hubijar uveo nezakonit minimalac radnicima, a svom vozaču dao plaću 1.126 maraka

Hronika13.11.17, 19:08h

Kriminal u ZOI '84: Hubijar uveo nezakonit minimalac radnicima, a svom vozaču dao plaću 1.126 maraka

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

Supruga vođe bande slomila se u policiji i sve priznala: Kako su pali bh. razbojnici pohapšeni u akciji 'Orka'?

Kod nje su istražitelji pronašli 70.000 KM koje potječu iz izvršenja krivični...

Kako se 'mutilo' s iznajmljivanjem dvorane Zetra: Za skup SDA 2.000 KM, a ostalima po 20.000 KM!

To je saopćio na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu navodeći da je milion...

Cure prva imena uhapšenih u akciji 'Orka': Evo ko je vođa kriminalne grupe, a pogledajte i šta je sve policija pronašla...

Grupa se, između ostalog, sumnjiči za napade na transporte novca, razbojništv...

Stara garda džeparaša i Nihad Pargovski sa ekipom haraju Sarajevom: Ko policiji zadaje najviše glavobolje?

Džeparoši često operišu u tramvajima. Čudno je to da uglavnom nemaju kartu i ...

Razbojništvo u Novom Sarajevu: Prijeteći pištoljem radnicama prodavnice, oteo novac

Iz Operativnog centra sarajevske policije za „Avaz“ su potvrdili da se dogodi...

Radnik iz BiH u Austriji opljačkao firmu koja ga je zaposlila, ali vlasnik ga je ipak nadmudrio...

Na suđenju u Ajzenštatu prvo je negirao krivicu, ali je nakon kraće rasprave ...

Sumnja se da je učestvovao i u ubistvu sarajevskih policajaca: Milošu Obradovu određen jednomjesečni pritvor

On se sumnjiči da je sa Stefanom Samardžijom i još jednom nepoznatom osobom, ...

Ministar Šarović progovorio o velikom kriminalu: Ko stoji iza požara u 'Energoinvestu RAOP'?! Uništili ga zbog nebrige!

Nisam pomenuo nijedno ime, oni su se prepoznali u tome i sami sebe vidjeli u ...

Vlada KS: Zatečeno stanje u preduzeću ZOI '84 je katastrofalno, današnji podaci dodatno su nas šokirali

Prema riječima v.d. direktora ove firme Kenana Magode, stanje kakvo je pretho...

Zašto je Mittal odabrao baš BiH: Investirao u zemljama koje su bile poznate po 'završavanju poslova ispod stola'

Iako je pregovarao o kauciji i puštanju na slobodu, indijsko-britanski milija...

24 SATA

Sudac prijetio Duhačeku: Reci da si kriv ili ideš u Remetinec! Možda se u Bosni ili Turskoj može tako pisati, ali ovdje ne!

Bizarna smrt: Poznatog alpinistu usmrtilo stablo pri sječi u šume

Autobusu otpao točak kod Jablanice!

Nova paljba iz SDA: Šta radi Fortina vlada?! Ima novca za neke revijalne manifestacije, a za porodilje - nema!

Redakciji Faktora obratili su se pismom uposlenici sarajevskog preduzeća ZOI '84 koji tvrde kako je stanje u ovoj firmi "haotično" otkako je prije tri godine Midhat Hubijar preuzeo funkciju direktora

 

 

Reakcija radnika ZOI '84 stigla je u jeku međusobnih optužbi koje posljednjih dana pljušte između direktora ovog javnog preduzeća Midhata Hubijara i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

 

Radnici u pismu navode, piše Faktor.ba,  da se ograđuju od izjava Midhata Hubijara u medijima i tvrde da direktor Hubijar već treću godinu "vrši teror nad radnicima ZOI '84".

 

- Mobing, premještaji, prijetnje, otkazi, samo je dio onoga što se radi u ZOI-u. Notorne su laži to što se daje u javnost da je premijer Elmedin Dino Konaković ostao dužan ovoj firmi. To svi radnici ovoga preduzeća znaju. Neka se malo ispitaju dugovi Midhata Hubijara i koliku je štetu napravio ZOI '84 otkada je direktor - navodi se u pismu koje je potpisano samo sa "radnici ZOI '84".

 

Uprkos izjavama direktora Hubijara da ovo preduzeće pozitivno posluje, da se plaće radnicima redovno isplaćuju i dugovi izmiruju, uposlenici ZOI '84 pišu kako posljednje tri godine rade na minimalcu te da je 90 posto radnika tužilo preduzeće. Navode i da ZOI ima 220 hiljada KM neizmirenih dugova za vodu, struju, smeće i ostale komunalije.

 

Rašid Selimović, predsjednik Sindikata ZOI '84, za Faktor kaže da Hubijar u ovom preduzeću provodi samovolju, smjenjuje i postavlja kako koga hoće.

 

- Dolaskom na mjesto direktora Hubijar je uveo nezakonit minimalac 366 maraka, a u istom periodu od januara 2015. kada je nama uveden minimalac, svom vozaču isplaćuje plaću bruto 1.126 maraka. Svojim pulenima pravi ugovore o djelu i daje im razne vidove stimulacija. Otpustio je 46 radnika koji su tužili preduzeće. Neki su već dobili tužbe i vraćeni su na posao, a pokrenuli smo i niz krivičnih prijava zbog minimalca. ZOI '84 će doći u još daleko težu situaciju nego što je sada – kaže Selimović.

 

Selimović tvrdi da je direktor Hubijar pod zaštitom kantonalnog ministra privrede Muharema Šabića koji nastoji izbjeći da se na dnevni red Skupštine KS stavi izvještaj o poslovanju ZOI za 2016. godinu.

 

- Hvalili su se da su sezone najbolje poslije rata, da su prihodi odlični, da će ZOI o svom trošku renovirati hotel "Igman"... Međutim, od toga nema ništa, pare su nestale. Hubijar nam nije uplatio ni doprinose za 2013. i 2014. godinu iako je bio obavezan po sanacionom planu da to izmiri - govori Selimović.  

 

Dodaje da manji dio novca od prihoda koje ostvari ovo preduzeće završi u blagajni ZOI '84, ali radnici sumnjaju da je više stotina hiljada maraka "završilo u privatnim džepovima".

 

- Upozoravali smo da se ne izdaju računi, da pare završavaju u privatnim džepovima, ali Hubijar na sve to nije reagovao. Naša uposlenica koja je radila reviziju gotovine ustanovila je da danima nisu dolazili pazari sa Igmana i Bjelašnice i pojavila se velika razlika u PDV-u, oko 76.000 maraka. I za to smo predali krivičnu prijavu – kaže predsjednik Sindikata ZOI '84.

 

Selimović ističe da se nekolicina "Hubijarovih ljudi" direktno upliće u rad Sindikata, da prijete radnicima i vrše pritisak na njih da potpišu peticiju za smjenu predsjednika Sindikata.

 

- Radnici daju punu podršku premijeru Konakoviću. Vlada Kantona Sarajevo treba poslati inspekciju, policijske i nadležne agencije koje će detaljno ispitati dokumentaciju o poslovanju ZOI '84 – zaključuje Rašid Selimović.

 

Posjećanja radi, DEPO Portal je u više navrata pisao o katastrofalnom načinu na koji Hubijar upravlja ovim javnim preduzećem, a poslednja afera vezana je za njegovo potpuno nerazumno odbijanje da se čuveni ruski balet na ledu održi u olimpijskoj dvorani Zetra, zbog čega je ovaj svjetski događaj prebačen u Tuzlu.

 

(Faktor/DEPO Portal/ak)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!