ZABIJELIT ĆE SE ČAK I NA JADRANU

Uskoro snijeg i do pola metra: Nakon kiše stižu prve pahulje, cijeli region na udaru ledene fronte

Hronika10.11.17, 11:14h

Uskoro snijeg i do pola metra: Nakon kiše stižu prve pahulje, cijeli region na udaru ledene fronte
Prema trenutnim sinoptičkim kartama veće količine padavina prognoziraju se već od ponedjeljka, 13. novembra. Pred kraj prognoziranog perioda, snijeg je moguć i na krajnjem sjeveru Bosne

 

 


Bh. meteorolozi najavljuju velike vremenske promjene već od početka naredne sedmice. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u periodu od 13. do 19. novembra preovladavat će nestabilno vrijeme s kišom u Hercegovini, dok se u planinskim i predplaninskim područjima Bosne očekuju snijeg i susnježica.


Prema trenutnim sinoptičkim kartama veće količine padavina prognoziraju se već od ponedjeljka, 13. novembra. Pred kraj prognoziranog perioda, snijeg je moguć i na krajnjem sjeveru Bosne.


Temperature zraka će biti u laganom padu, maksimalne dnevne od 6 °C do 10 °C, početkom i od 2 °C do 7°C krajem sedmice.


Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, također se početkom sljedeće sedmice očekuje prvi ozbiljniji snježni pokrivač ove sezone, a na nekim će područjima biti visok i do pola metra.


No, prije hladnog prodora, pred nama je još nekoliko promjenjivih dana s povremenom kišom.


Osvrćući se na najavljeni snijeg, DHMZ-ovi meteorolozi ističu da to nije prvi snijeg ove jeseni, ali jeste prvi ozbiljniji snježni pokrivač. Tokom ponedjeljka sa sjevera, u sklopu duboke doline, spustit će se izrazito hladan zrak, a u Genovskom će se zaljevu formirati duboka ciklona koja će se, potom, nekoliko dana zadržavati nad Italijom i Jadranom te popunjavati.


Nakon uglavnom suhe subote, u nedjelju će, s jačanjem juga, izraženije kiše već biti krajem dana, a u noći na ponedjeljak kiša će prijeći u snijeg u višem gorju. Prema sadašnjim prognostičkim materijalima, do utorka će u višim predjelima gorske Hrvatske pasti između 15 i 30 cm snijega, a u dijelovima Like vrlo vjerojatno i oko 50 cm.

 

Snijega prolazno može biti u nekim nizinama unutrašnjosti te duž obale i na otocima nošenog jakom i olujnom burom koja će zapuhati u ponedjeljak na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, no s obzirom da je tlo još razmjerno toplo on će se brzo topiti.


Dakle, početak iduće sedmice obilježit će vrlo dinamično vrijeme, obilne oborine, snijeg i zimski uvjeti posebice u gorju te jak i olujan vjetar.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook