Video/ Lokacija je bila stroga tajna

Otvoren za javnost: Bunker građen 26 godina trebao je biti sklonište za Tita i najvažnije ljude Jugoslavije

Hronika07.11.17, 17:11h

Otvoren za javnost: Bunker građen 26 godina trebao je biti sklonište za Tita i najvažnije ljude Jugoslavije
Osim što je dokaz vremena, bunker je i možda najneobičnija umjetnička galerija

 

Izvana, ova tradicionalna kuća kod Konjica izgleda savršeno normalno, no zapravo je ulaz u tajno postrojenje, Titov bunker iz hladnog rata, kaže Guy Delauney, novinar BBC-a koji je zajedno s ekipom snimatelja napravio reportažu o ovom 4,6 milijarde dolara vrijednom Titovom projektu. Nedavno je bunker otvoren i za posjetitelje. 

 

Rađen 26 godina, od 1952. do 1979., namijenjen je bio za 350 najvažnijih ljudi Jugoslavije uključujući Tita i njegovu suprugu. Sama potreba za ovim bunkerom proizašla je iz straha od hladnog rata. 

 

- Bunker je bio tajan do 1992. godine, kada je Bosanska vojska ušla unutra, no i ona ga je čak držala sakrivenim - izjavio je lokalni vodič Mirnes Bajić

 

Osim što je dokaz vremena, bunker je i možda najneobičnija umjetnička galerija.

 

- Imamo mogućnost zadiviti ljude koje zanima samo historija Jugoslavije te ljude koje isključivo zanima umjetnosti - objasnio je Bajić. 

 

Više od 100 umjetnika je svojih 137 radova odlučilo izložiti upravo ovdje, a neki stručnjaci tvrde da je upravo ta kolekcija jedna od najboljih zbirki moderne umjetnosti u jugoistočnoj Evropi. 

 

Video možete pogledati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook