U Sarajevu od 8. do 13. novembra

Objavljen kompletan program 12. Pravo Ljudski Film Festivala: Izdvajamo najzanimljivija ostvarenja...

Hronika07.11.17, 12:15h

Objavljen kompletan program 12. Pravo Ljudski Film Festivala: Izdvajamo najzanimljivija ostvarenja...
Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan, saopćili su organizatori


"Pravo Ljudski Film Festival" danas je objavio svoj program te će 12. po redu izdanje festivala obuhvatiti 60 filmova u glavnoj selekciji, dok će 32 filma biti prikazana u sklopu "Zumiraj prava" film festivala za mlade.

 

Zumiraj prava film festival za mlade obuhvata četiri programa: "Zumiraj dokumentarni film", "Zumiraj zvuk", "Zumiraj animaciju" i "Budućnost je ovdje!".

 

Zumiraj dokumentarni film je takmičarska selekcija, a najbolji film birat će mladi žiri koji čini 11 članova. Zumiraj zvuk ovogodišnji je novitet koji obuhvata četiri filma sa, riječima selektorice Adele Galešić, "alternativnim pristupom zvuku, a čine ga filmovi o japanskim noiserima, pankerima iz Mijanmara, muzičarima iz regije Sahel, te film o njemačkom bendu Einstürzende Neubauten".

 

Uz taj filmski program, Zumiraj prava za mlade pripremio je i radionicu zvuka koja se zove Sloboda kretanja, a vodi je njemački muzičar Marcus Beuter. Učesnici radionice održat će 12. novembra performans "Kako zvuči sloboda?" i time pokazati šta su tokom radionice naučili.

 

Program pod nazivom Budućnost je ovdje! obuhvataju filmove mladih kreativaca nastale u sklopu škole filma PLJFF-a "Ko je vidio video?!", radionicu "Oslikavanje humanosti", te saradnju s prizrenskim "DokuFestom".

 

Iz Pravo Ljudski Film Festivala navode da su naročito ponosni na saradnju s Međunarodnim komitetom Crvenog krsta (ICRC) koja je urodila zajedničkom radionicom dokumentarnog filma "Oslikavanje humanosti".


- Radi se o umjetničkom laboratoriju napravljenom za devet učesnika iz BiH, kojima su se pridružila tri učesnika iz Irana i jedan iz Libana. Naš cilj bio je prvenstveno da podignemo svijest o humanitarnim pitanjima koja su ostavila trag na bh. društvu, kao što su nestale osobe, neeksplodirana minska sredstva, ratno seksualno nasilje, migracije i progoni, no još nam je važnije bilo istražiti interes za ove teme kod mladih ljudi - rekao je zamjenik šefa delegacije ICRC u BiH Elmir Camić.

 

Filmovi nastali na radionici će tokom festivala doživjeti svjetsku premijeru, a humanitarna pitanja promišljat će i filmski program "Istraživanje humanosti", koji obuhvata sedam filmova poznatih reditelja s međunarodnim ugledom.

 

Glavni festivalski segment obuhvata festivalsku retrospektivu "O slobodi", o onima koji su izgubili iluzije i o novoj borbi, potom selekciju savremenog dokumentarnog filma "Re:versus", te selekciju kratkog filma "Kratki (The Shorts)".

 

- Festival otvaramo filmom "Oktobar" Sergeja Ejzenštejna, ponajviše zbog toga što ove godine obilježavamo stogodišnjicu Oktobarske revolucije. Revolucija je u Sovjetskom savezu dovela na vlast radnike i radnice i predstavlja jedan od najvažnijih događaja u historiji čovječanstva i jedan od najvažnijih trenutaka nad kojim trebamo reflektirati. Pravo Ljudski Film Festival je takav festival koji okuplja radnike i radnice, te reflektira nad nad nejednakošću, radničkom borbom, solidarnošću i slobodom - kazala je direktorica festivala i programska selektorica retrospektivnog programa Kumjana Novakova.

 

Dodala je kako je festival postao dovoljno hrabar da na platno stavi film Sergeja Ejzenštejna.

 

- To je jedan od najznačajnijih autora u istoriji filma, autor koji direktno veže ideologiju i političku borbu sa svojim slikama i koji smatra da je filmsko stvaralaštvo politički čin - istakla je Novakova.

 

Po njenom mišljenju, u periodu koji karakterizira hiperkomercijalizacija kulture, društvenog, ali i privatnog života, potpuna je ludost pričati o slobodi.

 

- Nisam sigurna koliko smo i da li smo slobodni, iako smatramo da nikad veću slobodu nismo imali. Nadam se da smo hrabri, jer nalazimo snage da pogledamo u oči svim silama koje limitiraju našu slobodu i više ne govorimo samo o sistemu, nego i o odlukama kojim sami sebi ograničavamo slobodu. Te odluke su rezultat kompleksnih procesa, ali i nedostatka obrazovanja, informacija, nezavisnog kulturnog sadržaja i scene kao prostora gdje te nedostatke možemo osvijestiti - pojasnila je Novakova.

 

Poseban program je i retrospektiva latvijske redateljice Laile Pakalnine, rediteljice koja i pored 50, uglavnom kratkih, filmova, stvara na margini dokumentarnog filma i fikcije, a njen se rad karakterizira političkom smjelošću i političkom ironijom.  

 

U okviru selekcije Re:versus PLJFF prikazuje savremeni dokumentarni film, odnosno "filmove koji su u proteklih godinu dana imali festivalski život".

 

- To su filmovi koji sa PLJFF-om dijele senzibilitet i bave se ličnim pričama kao i aktuelnim svjetskim temama. Program obuhvata filmove autora koji su se već dokazali i prošli sve korake ka stvaranju snažnog individualnog izraza. To su jaki autorski glasovi koji imaju mogućnost da artikulišu svoje poruke i viđenje tema - kazala je programska selektorica Lamia Šabić.

 

Program kratkog filma obećava radove "oslobođenje svih stega i konvencionalnih mišljenja o tome šta jeste i šta nije film".

 

- Naša publika zna da od programa Kratki može očekivati baš sve - naglasila je Novakova.

 

Posebno mjesto u okviru tog programa ima kino-performans filmskog autorskog dua OJOBOCA, koji čine Anja Dornieden i Juan David Gonzalez Monroy.


- Ovaj duo će u u Sarajevu će imati performans u saradnji s Umjetničkom galerijom BiH gdje će projekcije dva njihova rada ići sa filmske trake. U pitanju je seansa tzv. hororizma, ili, kako to autori nazivaju, metode unutrašnje i vanjske transformacije. Taj performans, pored projekcije, uključuje kontrolu zvuka i svjetla, čime se kreira određeni prostor i svijet u kojem se ti filmovi gledaju. Ne samo da gledamo film, nego ga i doživljavamo - ističu selektorice.

 

Šabić je pojasnila da he u pitanju platforma za promociju mladih autora kojima je ovo prvi ili drugi dokumentarni rad.

 

- Ti filmovi su prvi koraci, počeci u filmskom izražaju samih autora koji kroz film izražavaju sebe. Autori su izabrani jer pomiču granice u filmskom izrazu, i slobodni su da prave prve greške, jer suština "extra murosa" nisu savršeni filmovi, napravljeni u smislu konvencionalne strukture filma. Oni su hrabri i smjeli, jer istražuju neistražene teritorije i prostore, pojašnjava selektorica programa - dodala je Šabić.

 

Ovogodišnji PLJFF bit će održan od 8. do 13. novembra, dok Zumiraj prava film festival za mlade traje od 9. do 12. novembra.


Festivalske lokacije su Meeting Point, galerije Duplex 100m2 i Sklop, Umjetnička galerija u BiH, te Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu.


Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan, saopćili su organizatori.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook