Dijelovi Inzkovog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a

Lideri su se već okrenuli nacionalističkim pitanjima, ali uočen je pomak nakon uvođenja sankcija protiv Dodika...

Front07.11.17, 09:35h

Lideri su se već okrenuli nacionalističkim pitanjima, ali uočen je pomak nakon uvođenja sankcija protiv Dodika...
Uprkos rizicima, navodi Inzko, političke partije još uvijek nisu u Parlamentu počele ozbiljne razgovore izmjenama Izbornog zakona

 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko danas će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a i podnijeti 52. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

 

Izvještaj pokriva period od 22. aprila do 21. oktobra 2017. godine, najavljeno je iz OHR-a.

 

U iscrpnom izvještaju, između ostalog, Inzko navodi da, iako je do Općih izbor u BiH ostala još godina, fokus političkih lidera u državi već je okrenut ka podijelama i nacionalističkim pitanjima.

 

Inzko također navodi da je bilo i pozitivnih koraka osvrčući se na implementaciju Reformske agende i odgovore na Upitnik.

 

Kako je naveo, tokom ovog perioda neslaganja su se nastavila po pitanju izmjena Izbornog zakona.

 

Uprkos rizicima, navodi Inzko, političke partije još uvijek nisu u Parlamentu počele ozbiljne razgovore izmjenama Izbornog zakona.

 

Govorio je i o Miloradu Dodiku.

 

"Kao što sam izvijestio prije šest mjeseci, predsjednik Republike Srpske (RS) i drugi članovi njegove Stranke neovisnih socijaldemokrata (SNSD) smanjili su učestalost poziva za otcjepljenje Republike Srpske i raspad Bosne i Hercegovine nakon uvođenja sankcija protiv predsjednika RS od strane Sjedinjenih Američkih Država u januaru 2017. godine", naveo je Inzko.

 

Visoki predstavnik u BiH u izvještaju između ostalog navodi da je predsjednik RS Milorad Dodik davao brojne izjave o poticanju eventualne neovisnosti RS i sjedinjenja sa Srbijom. "Slično tome, neki hrvatski političari nastavili su zagovarati reorganizaciju zemlje po etničkim crtama".

 

Također, Inzko je spomenuo i Dodikov poziv Srbima na povlačenje iz državnih pravosudnih institucija.

 

Visoki predstavnik je naveo i odluku Narodne skupštine RS u vezi s Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS, navodeći da je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook