ulaz na sve projekcije slobodan

Pravo ljudski Film Festival bit će otvoren 8.novembra u kinu 'Meeting Point'

Kultura06.11.17, 17:01h

Pravo ljudski Film Festival bit će otvoren 8.novembra u kinu 'Meeting Point'
Istakli su da će publika će imati priliku da pogleda 60 filmova, mladih ali i renomiranih režisera iz BiH, regije i svijeta

 

Pravo ljudski Film Festival bit će svečano otvoren 8. novembra u kinu “Meeting Point“, projekcijom filma „Oktobar-Deset dana koji su potresli svijet“, režisera Sergeija Eisensteina. Tema festivala je „Sloboda“.

 

Direktorica festivala Kumjana Novakova, producentice i selektorice programa Adela Galešić i Lamia Šabić, koordinatorica Maja Abadžija te zamjenik šefa delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa Elmir Camić na konferenciji za medije u ponedjeljak govorili su o programu festivala.

 

Istakli su da će publika će imati priliku da pogleda 60 filmova, mladih ali i renomiranih režisera iz BiH, regije i svijeta.  

 

Također će biti prikazana 32 filma u okviru četiri kategorije zumiraj: zumiraj dokumentarni film, zumiraj animirani, zumiraj zvuk, te program budućnosti ovdje.

 

Gališić je kazala da su ove godine pripremili posebnu poslasticu iz oblasti animiranog filma, a to je film japanskog animatora, Hayao Miyazakija, „Put u natprirodni svijet“.

 

Također će u okviru festivala biti održane i radionice zvuka, medijske pismenosti, filma i stripa, te radionice stripa i fotografije, te konferencija za nastavnike.

 

Radionicu zvuka vodi muzičar i kompozitor elektroakustične muzike iz Njemačke - Marcus Beuter, koji ima višegodišnje iskustvo u bavljenju zvukom, improvizacijom, terenskim snimanjem, performansom...

 

Žiri takmičarskog dijela programa, njih 11, su mladi iz BiH, koji su završili škole filma ili su im filmovi u fokusu njihovog zanimanja, a oni će izabrati osam filmova koji su u takmičarskoj selekciji.

 

Projekcije filmova, radionice, konferencije održavat će se na nekoliko lokacija, Kino Miting point, Akademija scenskih umjetnosti, galerijama Sklop i Duplex, te Umjetničkoj galeriji BiH.

 

Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook