glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda

Izetbegović i Brammertz: Glavni zadatak regionalna saradnja u oblasti pravosuđa i ratnih zločina

Hronika06.11.17, 13:55h

 Izetbegović i Brammertz:  Glavni zadatak regionalna saradnja u oblasti pravosuđa i ratnih zločina
Regionalna saradnja je potrebna u dinamici i aktivnostima u procesuiranju predmeta ratnih zločina

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović razgovarao je danas s glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Tužilaštva Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Sergeom Brammertzom o saradnju BiH i ovog tužilaštva.

 

Razgovarali su o regionalnoj saradnji u oblasti pravosuđa i procesuiranju ratnih zločina u BiH te aktivnosti na izradi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ali o i komunikaciji između državnih i entitetskih institucija.

 

Kako je istaknuto, regionalna saradnja je potrebna u dinamici i aktivnostima u procesuiranju predmeta ratnih zločina, a potrebno je izbjeći i politiziranje za izradu Strategije, te aktivnije uključiti udruženja žrtava na svim stranama.

 

Zatvaranjem MKSJ-a krajem ove godine, Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) preuzet će preostale obaveze Tužilaštva MKSJ, a nakon toga glavni zadatak bit će na vladama i pravosudnim sistemima u regiji, što dodatno naglašava važnost regionalne saradnje u tom domenu.

 

Na sastanku, kojem su prisustvovali i savjetnici predsjedavajućeg Dragana Čovića i člana Predsjedništva Mladena Ivanića, Igor Planinić i Zoran Đerić te oficir za vezu pri MKSJ Amir Ahmić, Izetbegović je podržao daljnji rad i angažman glavnog tužioca Sergea Brammertza.

 

Tužilac Brammertz boravi u BiH u okviru priprema za redovni šestomjesečni izvještaj o ostvarenom napretku, koji će u decembru biti predočen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, saopćeno je danas iz Predsjedništva BiH.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook