FOTO/ Prve vožnje u aprilu sljedeće godine

Skaka obećao pa ispunio: Pogledajte kako su se zahuktali radovi na montaži Trebevićke žičare!

Hronika03.11.17, 13:59h

Tokom dana bit će postavljena četiri od 10 planiranih stubova, svaki visine 22 metra

 

U sarajevskom naselju Bistrik jutros je započela montaža stubova za Trebevićku žičaru. Ovu informaciju potvrdio je i Ismet Ahmethodžić, izvršni direktor "Centrotrans tranzita", firme zadužene za prijevoz i montažu opreme, prenosi Avaz.

 

Tokom dana bit će postavljena četiri od 10 planiranih stubova, svaki visine 22 metra.

 

Glavni nosilac projekta, vrijednog 18 miliona KM, je Grad Sarajevo. Ugovor vrijedan 13,3 miliona KM ranije je potpisan s predstavnicima italijanske firme "Leitner", koja će biti stalni dobavljač opreme.

 

Trebevićka žičara imat će 33 moderne kabine sa 10 mjesta. Za sat iz grada do Trebevića moći će prevesti i do 1.200 putnika.

 

Umjesto nekadašnjih 12, novom žičarom će se na Trebević stizati za sedam minuta i 15 sekundi. Gondole će, kada budu puštene u pogon, biti olimpijskih boja - zelena, crvena, plava, crna i žuta.

 

Zvanično puštanje u pogon simbola glavnog grada BiH Trebevićke žičare planirano je za 6. april iduće godine.

 

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka nedavno je izjavio da je "dinamika radova zadovoljavajuća, te da se sve dešava onako kako je i planirano".

 

- Po dinamičkom planu otvaranje trebevićke žičare se može očekivati u aprilu. Vjerujem da će rokovi biti ispoštovani i da ćemo građane grada Sarajeva obradovati prvom vožnjom Trebevićke žičare početkom aprila - kazao je Skaka.

 

(Fena, Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook