sjećanje na jednog od najznačajnijih bh. slikara

Galerija Zvono: Veliki format Ismeta Mujezinovića o izgradnji BiH

Kultura02.11.17, 20:48h

Galerija Zvono: Veliki format Ismeta Mujezinovića o izgradnji BiH
Uz nekoliko Mujezinovićevih crteža posvećenih NOB-u, publika će imati priliku da vidi izvedbenu skicu velikog formata koja je nastala 1949. za potrebe “Pano slike” s motivima koji podstiču poljoprivrednu proizvodnju u tadašnjem postratnom jugoslovenskom društvu

 

110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića navršit će se 2. decembra ove godine. Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono priprema izložbu crteža jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara sutra navečer u 21 sat, u galeriji Zvono, a ljubaznošću porodice, u susret ovom jubileju, Zvono će omogućiti podsjećanje na rad i život Ismeta Mujezinovića.

 

Uz nekoliko Mujezinovićevih crteža posvećenih NOB-u, publika će imati priliku da vidi izvedbenu skicu velikog formata koja je nastala 1949. za potrebe “Pano slike” s motivima koji podstiču poljoprivrednu proizvodnju u tadašnjem postratnom jugoslovenskom društvu. “Pano slika” bila je duga 14,5 i visine 2,5 metara i ovo je jedini trag o njenom postojanju jer je vremenom uništena.

 

U večeri sjećanja publika će otputovati i do 1958. i perioda Druge koševske gimnazije, te pogledati nekoliko kratkih srednjoškolskih filmova koje potpisuje umjetnik i Ismetov sin Ismar Mujezinović. A uskoro će i u većem prostoru imati priliku vidjeti cjelovečernji dokumentarni film o životu Ismeta Mujezinovića u režiji Ismara Mujezinovića.

 

Podsjećamo da je Ismet Mujezinović uz brojna umjetnička priznanja i stvaralački put, koji ga je vodio od Zagreba, Beograda, preko Beča i Pariza, bio nosilac Spomenice NOB-a, Ordena za hrabrost i niza drugih priznanja. Njegov iznimni slikarski dar od početka studija u Zagrebu prepoznavali su najveći umjetnički autoriteti. Bio je osnivač brojnih časopisa, učestvovao je u stvaranju jugoslovenskog filma te čuvene grupe Collegium Artisticum. Nakon završene akademije u Zagrebu i postdiplomskog u Beogradu, na Sorboni je studirao historiju umjetnosti.

 

Prvi put je izlagao u Beogradu 1930. Imao je izložbe i u zemlji i u inostranstvu. O temi NOB-a je izradio veliki broj uljanih kompozicija i crteža. Mujezinovićevi radovi nalaze se po umjetničkim galerijama, muzejima, javnim zgradama u zemlji i u privatnim zbirkama. Iza sebe je ostavio izuzetne crteže, akvarele, grafike i platna, nastala u periodu od 1925. do kraja osme decenije 20. vijeka.

 

Od trenutka kada je ušao u umjetnički život pa do kraja života, 7. januara 1984, smijenila su se tri različita razdoblja naše novije historije kojima odgovaraju tri jasna perioda i opusa Ismeta Mujezinovića: prvi - koji traje od prve samostalne izložbe do 1941. pun promjena, sazrijevanja, period humanističkog i ideološkog opredjeljenja i kolorističkog procvata koji se završava 1941. izbijanjem rata, zatim ratni, koji traje četiri godine, i treći, poslijeratni, period velikih poduhvata, ciklusa, plodnih godina rada...

 

Uz pružanje podrške savremenim autorima, Zvono nastavlja tradiciju podsjećanja na rad i djelo najznačajnijih umjetnika iz prošlosti naše zemlje.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook