VIDEO/ NARANDŽASTI METEOALARM ZA POLA EVROPE

Stiže strašno nevrijeme: Veći dio Krajine ostao bez struje, u Tesliću vjetar čupao drveće

Hronika29.10.17, 16:25h

Stiže strašno nevrijeme: Veći dio Krajine ostao bez struje, u Tesliću vjetar čupao drveće
Oluja "Herwart" koja tutnji Evropom, zahvatila je mnoge zemlje, a već su zabilježeni i prvi smrtni slučajevi. Narandžasto upozorenje izdato je i za Poljsku, Rumuniju, Bugarsku, Italiju, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, dok je za BiH na sjeverozapadu zemlje proglašen žuti meteoalarm

 

 


Usljed jakog vjetra koji od jutra puše u sjeverozapadnim dijelovima Bosne i Hercegovine, nekoliko krajiških općina ostalo je bez električne energije. Bez struje su ostali i dijelovi Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Cazina, Bužima, javlja Avaz.  


Pripadnici Civilne zaštite USK su na terenu i rade na otklanjanju kvarova. 


Na magistralnom putu Banja Luka - Teslić jak vjetar oborio je stablo. Riječ je o lokaciji Borja kod Teslića, a drvo je palo nešto prije podneva. Na tom području puše jak vjetar koji je i oborio stablo. 


Magistralnim putem mogu saobraćati manja vozila, dok kamioni i autobusi ne mogu da prođu ispod krošnje drveta koja je na putu. 


Oluja "Herwart" koja tutnji Evropom, zahvatila je mnoge zemlje, a već su zabilježeni i prvi smrtni slučajevi. Narandžasto upozorenje izdato je i za Poljsku, Rumuniju, Bugarsku, Italiju, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, dok je za BiH na sjeverozapadu zemlje proglašen žuti meteoalarm. 

 

Oluja u Berlinu opustošila ulice, u Hamburgu se izlila rijeka Laba

Berlinski vatrogasci proglasili su stanje elementarne nepogode  u nedjelju ujutro nakon što je oluja "Herwart" opustošila ulice u njemačkome glavnom gradu.


Jedna je osoba teško ozlijeđena kad su se na nju srušile skele sa zgrade koja se obnavlja, rekao je glasnogovornik te dodao da je snažan vjetar iščupao krov stambene zgrade  i stabla.


Vatrogasci su rekli da su primili stotinu hitnih poziva između 4 i 7 ujutro te da su svi slobodni vatrogasci pozvani u službu, prenosi Hina.


U međuvremenu, u Hamburgu, rijeka Laba izlila se iz korita. Spasilačke ekipe blokirale su susjedne ulice kako bi osigurali od poplave podzemno parkiralište, rekao je glasnogovornik vatrogasaca. On je dodao da su vatrogasci zbog oluje pozvani oko 500 puta radi intervencija.

Nevrijeme zahvatilo centralnu Evropu, pet osoba poginulo

Najmanje pet osoba je poginulo u nevremenu koje je pogodilo centralnu Evropu, javlja AFP.


Nevrijeme je izazvalo prekide u isporuci električne energije i u saobraćaju.


U Češkoj su stradale dvije osobe zbog pada stabala, dok je u Poljskoj vozač stradao kada je udario u drvo koje je vjetar oborio na cestu. U Njemačkoj je u naletu bujice poginuo kamper koji je spavao u kamp kućici. Vjetar je prekinuo u željeznički saobraćaj u Češkoj gdje je izmjerena brzina vjetra i do 180 kilometara na sat.


Vodostaji rijeka su u porastu, a mnoge su se izlile iz korita. Stotine hiljada domaćinstava u Češkoj su bez električne energije u ovoj državi. Na zapadu Poljske je uslijed nevremena bez struje ostalo oko 200.000 ljudi.

 

(FENA/ad)

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook