Sve napetije

Španija kreće u obračun: Smijenili šefa katalonske policije, Puidgemont pozvao na suprotstavljanje Madridu

Hronika28.10.17, 14:41h

Španija kreće u obračun: Smijenili šefa katalonske policije, Puidgemont pozvao na suprotstavljanje Madridu
U poruci koju je objavila katalonska policija svojim članovima i u koju je agencija Reuters imala uvid stoji uputstvo da se ponašaju neutralno i ne zauzimaju strane u sporu

 

Španska vlada objavila je danas u Službenom listu da je smijenila šefa katalonske policije dan nakon što je ta sjeveroistočna pokrajina proglasila neovisnost, a u internom letku katalonska policija poziva svoje pripadnike da se ponašaju neutralno.

 

Josep Lluis Trapero, operativni zapovjednik katalonske policije, smijenjen je u okviru mjera koje je Madrid donio u petak navečer i počeo provoditi: smjenu katalonske vlade, preuzimanje upravljanja nad Katalonijom i raspisivanje novih izbora 21. decembra - piše Index.hr.

 

Španjolski premijer Mariano Rajoy već je u petak smijenio direktora pokrajinske policije koju Katalonci zovu Mossos d'Esquadra.

 

Trapero - narodni junak

 

Lluis Trapero postao je zadnjih tjedna istaknuta osoba katalonske krize. U avgustu je postao narodni junak kada je vodio krizu nakon džihadističkih napada sa 16 žrtava u Kataloniji, a danas ga Madrid tereti za pasivnost tijekom prosvjeda u julu protiv španjolske policije. 

 

U poruci koju je objavila katalonska policija svojim članovima i u koju je agencija Reuters imala uvid stoji uputstvo da se ponašaju neutralno i ne zauzimaju strane u sporu.

 

U policiji je zavladalo  nepovjerenje između onih koji podupiru neovisnost i onih koji se tomu protive.

 

"S obzirom na to da postoji povećana mogućnost okupljanja građana na cijelom teritoriju i da ljudi imaju različita stajališta, moramo podsjetiti sve da je naša odgovornost jamčiti sigurnost svima i pomoći skupovima da se održe bez izgreda", stoji u internoj bilješci.

 

Traperovu smjenu potpisao je španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido.

 

Visoki španski sud zabranio je prošle sedmice Traperu da napusti Španiju i oduzeo mu je putovnicu, iako nije naredio njegovo hapšenje. 

 

Smijenjeni katalonski čelnik Carles Puigdemont u subotu je pozvao na "demokratsko suprotstavljanje" direktnom preuzimanju kontrole nad ovom regijom od  Madrida,javlja Fena.

 

On je osudio oduzimanje autonomije Kataloniji i obećao da će nastaviti "raditi na izgradnji slobodne zemlje", izvještava BBC.

 

Puigdemont je ovaj poziv odaslao u televizijskom obraćanju s nepoznate lokacije.

 

U ovom obraćanju Puigdemont je govorio o proglašenju nezavisnosti, rekavši kako je petak bio "dan demokratskog i građanskog senzibiliteta", dodavši da je "katalonski parlament ispunio ono za šta su katalonski građani glasali 27. septembra 2015. godine", misleći na referendum o nezavisnosti koji je katalonska vlada organizirala tog datuma u inat odluci Ustavnog suda koji ga je proglasio nezakonitim.

 

Puigdemont je kazao da su potezi centralne vlade od petka "u suprotnosti iskazanoj volji građana naše zemlje, koji savršeno dobro znaju da su u demokratiji parlamenti ti koji biraju ili smjenjuju predsjednike".

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN, aš)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook