OGORČENA SARAJKA PREDOČILA RAZORNU ANALIZU

Pismo Konakoviću i ViK-u: Premijeru, jeste li svjesni da građanima obećavate kreditno ropstvo? Pogledajte ovo!

Hronika27.10.17, 21:52h

Pismo Konakoviću i ViK-u: Premijeru, jeste li svjesni da građanima obećavate kreditno ropstvo? Pogledajte ovo!
Ogorčena građanka Sarajeva, članica grupe "Vodoodbrana Sarajeva" obratila se medijima s molbom da njeno pismo dopre do ljudi na koje je adresirano, pošto drugi putevi do njih ne vode...

 


U svom pismu ona je načinila analizu "planova" koji posljednjih mjeseci odzvanjaju u javnosti, a tiču se rekonstrukcije vodovodne mreže u glavnom gradu BiH i "spasonosnog" kredita EDBR-a, tvrdeći da je to "avantura koje ni oni ni ViK nisu svjesni".


Ovo je njeno obraćanje premijeru, upravi VIK-a i građanima Sarajeva: 


Gospodine Elmedine Dino Konakoviću, ne dozvoljavate postove na svom Facebook profilu, a na poruke ne odgovarate, isto kao i na službene emaile KS-a, a znajući da pratite rad grupe Vodoodbrana Sarajeva, iskoristiti ću priliku još jednom i ovdje ću Vas javno obavjestiti da sam Vas pokušala kontaktirati više puta, nudeći Vam stručne konsultacije, upute i pomoć, bez naknade, naravno, ne gledajući na politiku Vaše stranke, jer me politika ne interesuje. Interesuju me građani Sarajeva i moj grad! 


Na žalost, svojim ignorantnim ponašanjem jasno ste mi dali do znanja da Vas moja ponuda ne interesuje, kao građanke Sarajeva, a što bi značilo - mišljenje građana uopšteno i da ne zelite komunikaciju sa nama, građanima.


Obraćam se javno, lijevom i desnom krilu, centru SDA, poziciji i opoziciji unutar SDA, premijeru KS, a kao ekspert i konsultant za upravljanje i vođenje javnih preduzeća (struja, voda i gas) sa preko 20 godina iskustva u struci i vođenju masovnih projekata. Da ste željeli konverzaciju, saznali biste mnogo više o tome i šta raditi u situaciji ViK-a sada i u narednih pet godina, dok se preduzeće ne vrati u servis građana, a sve iz iskustva velikih svjetskih stručnjaka, od kojih sam i sama učila.


Javno izjavljujete, gospodine Konakoviću, da Vas ne interesuju interesne grupe, nego interesi građana. Po mom primjeru, gore izloženom, opovrgavate svoju jučerasnju izjavu i potvrđujete svoju odsutnost iz realnosti, ali i upitne namjere.


Gospodine Konakoviću, budite toliko dobri i pošteni, prepustite posao u kompanijama javnog snadbijevanja struci. Vi možete imati i najbolju namjeru, ali ne znate upravljati ovim firmama, okružili ste se ljudima koji Vam ne mogu pomoći, jer ni oni ne znaju. Taj posao je previše kompleksan da bi ga mogao obavljati neki avanturista u pokušaju. Nemate Vi, gospodine premijeru, vremena za to.


Pozivam Vas i ViK da javno objavite “noseći dokument” sa planom i programom ViK-a, a koji će pokazati svima nama Vašu sposobnost prije svega, spremnost i sposobnost ViK-a za rješenje problema u kojem ste se našli, i da znate sa kojim se problemom nosite, ili, kako se kaže u ovom poslu, “sa kolikom se aždajom borite”. Kolika je to aždaja, vjerujte mi, niste ni svjesni, koliko nosi izazova, odluka struke, rizika i odgovornosti.


Veselo ste nas obavijestili da je odobreno 10 miliona KM za ViK iz rebalansa budžeta, ali nigdje, pa ni na web stranici ViK-a, kako će se tačno ta sredstva uložiti. Javno upućujete obećanja da će se situacija stabilizirati do Nove godine, a ja Vas pitam koje? Na osnovu kojeg plana, ekspertiza i procjene ste došli do tog zaključka i sa njim izašli u javnost?


Molim Vas, uozbiljite se, situacija nije smiješna, a ni igra za djecu. Lijepo Vas savjetujem, javno, Vas premijeru Elmedine Dino Konakoviću, ViK rukovostvo i ViK-ov odbor, ne znati nešto je ok, tražiti pomoć struke nije sramota, ali vas skupa nema nigdje u tome, niti ste svjesni koliko ne znate, a to nas sve jos više može koštati.

 
Zahtjev:


U interesu građana, svoje građanske dužnosti i odgovornosti prema struci, očekujem od Vas i rukovodstva ViK-a:

 

1. Jasan i detaljan plan za utrošak 10 miliona KM iz rebalansa budžeta. Isti ažuriran na sedmičnoj bazi sa prikazanim rezulatatima od objave plana i u periodu od predhodne sedmice. Također, svaku promjenu u planu i odluku koja je donesena u međuvremenu, a u formatu koji je pregledan, jasan i detaljan. Od Vas se traži lista svih aktivnosti iz plana a u kojoj će stajati:


Naziv aktivnosti | Opis aktivnosti| Datum početka rada | Datum završetka rada | Trenutni status | Odgovorna grupa | Materijal | Cijena | Komentar zašto rad ne ide po Planu | Preduzete aktivnsti, kao Primjer ispod:

 

voda-vik-plan-1


A za svaki dio posebno iz sljedećeg:

 

voda-vik-plan-2


2. Tražite kredit (EDBR) od 25 miliona eura za obnovu ViK-a. S obzirom da se kredit može tražiti i dobiti samo nakon izrađenog jasnog plana i programa sa svim njegovim elementima koje nosi sa sobom, i da to radite u ime građana kojima ste odgovorni i kojim ste dokazali da Vas mišljenje struke ne interesuje, objavite plan ovog projekta da građani znaju šta će to dobiti, u kojem periodu, za koja sredstva i na kraju - šta će plaćati i koliko narednih godina. Sada je vrijeme da Plan pokažete prije usvajanja prijedloga na federalnom nivou.

 

3. Ime svih potencijalnih dobavljača, svrhu potrebnog proizvoda i usluga, sa kvaliteteom proizvoda, cijenom, kao i cijenom usluge. Period koji dobavljač obećava po potencijalno potpisanom ugovoru. Odluku koja je donesena i na osnovu kojeg zaključka.

 

4. Listu tendera, sa planom za utrošak sredstva, sa svim potrebnim detaljima u donošenju odluke i potvrđivanju njene ispravnosti. A mi, građani, javićemo se sa dodatnim pitanjima.


Gospodo u ViK-u, premijeru KS, snosite odgovornost za sve gore navedeno. Jeste li svjesni toga i avanture u koju ste se upustili?


Pošto ste preuzeli odgovornost da ćete obaviti posao, a za koji će građani plaćati, pokazite nam i objasnite kako to planirate izvesti u dokumentu, pisanim putem, na ViK-ovoj web stranici. Ono što sada ViK objavljuje na web stranici i na Facebooku ne sluzži ničemu, jer je sve nedorečeno, neprofesionalno i nepregledno objavljeno pa samim tim proizvodi mnogo pitanja na koja nigdje nema odgovora.


Pričamo o kreditnom ropstvu koje obećavate građanima, I po zakonu o slobodi pristupa informacijama /"Službene novine Federacije BiH’, broj 32/2001, 48/11/ – u roku koji je naveden (15 dana) u istom očekujemo tražene informacije da se objave službeno, uz redovno ažuriranje. 


A prije toga, po primitku ovog zahtjeva, obraćanje nama, građanima, javnosti na ovu temu i ovaj zahtjev.


Ne zaboravite, odgovarate građanima, vratite povjerenje koje je izgubljeno, a to nećete uspjeti dok se ne iznesu traženi podaci i dok god ne razgovarate sa nama, građanima. Ili radite svoj posao profesionalno i transparentno, ili to prepustite onima koji znaju da rade.

 

TV kuće lijepo molim da ustupe prostor premijeru i ViK-rukovodstvu da odgovore građanima na ovaj upit. Unaprijed hvala!


Olivera Dujmović

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook