pomozite sebi na vrijeme

Sezona je gripe: Evo kako ćete suzbiti to zlo be bez ikakvih lijekova!

Lifestyle27.10.17, 08:21h

Sezona je gripe: Evo kako ćete suzbiti to zlo be bez ikakvih lijekova!
Suzbija gljivice i pojedine viruse, pojasnila je nutricionistica Mateja Mrmić

 

Bijeli luk jedna je od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima.

 

On je redovan gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit potvrđuju i stručnjaci- piše Oslobodjenje.


U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa - spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost ćelija organizma. Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, ali on zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, pojasnila je nutricionistica Mateja Mrmić.

 

Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.

 

Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje bijelog luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

 

1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja bijelog luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.


Mnogi izbjegavaju da jedu bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje mu daju ljekovita svojstva.

 

Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook